Antena 3 CNN Economic Românii care nu vor primi niciun ban în plus la salariu deocamdată, deși angajatorii sunt obligați să crească veniturile de la 1 ianuarie 2024

Românii care nu vor primi niciun ban în plus la salariu deocamdată, deși angajatorii sunt obligați să crească veniturile de la 1 ianuarie 2024

Deși angajatorii români au obligația să crească veniturile salariaților plătiți cu salariul minim pentru mai mult de 24 de luni, sunt o mulțime de români care nu vor primi niciun leu în plus deocamdată.

Românii care nu vor primi niciun ban în plus la salariu deocamdată, deși angajatorii sunt obligați să crească veniturile de la 1 ianuarie 2024
Sursa foto: seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   14:00

Este vorba despre cei care nu îndeplinesc această condiție, de 24 de luni remunerate cu salariul minim. 

”Începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim mai mult de 24 de luni, atât pentru contractele cu norma întreagă, cât și pentru cele cu timp parțial. 

Conform datelor extrase din REVISAL la 31.12.2023, de această prevedere legală vor beneficia 406.293 de salariați la nivel național. 

Cum se calculează perioada de 24 de luni

Precizăm că perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, tuturor salariaților angajați cu salariul minim pe economie, anterior anului 2022, trebuie să li se mărească salariul de bază începând cu 01.01.2024. Pentru salariații angajați după data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării, urmând ca aceea să fie data de la care trebuie majorat salariul. 

Majorarea nivelului salariului de bază se va negocia cu fiecare salariat care îndeplinește condiția de vechime, iar rezultatul se va concretiza prin încheierea unui act adițional, semnat de ambele părți, având în vedere că un contract individual de muncă poate fi modificat doar în baza prevederilor legale sau prin acordul părților. 

Pentru ducerea la îndeplinire a acestor prevederi legale, angajatorii vor avea în vedere nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ. 

Important

Modificarea salariului de bază se înregistrează și se transmite în registrul general de evidență a salariaților în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, conform prevederilor H.G. nr.905/2017”, scriu reprezentanții Inspecției Muncii pe o rețea socială. 

?????????‼️ ? ️Începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților plătiți...

Publicată de Inspecția Muncii pe Vineri, 5 ianuarie 2024

×
Subiecte în articol: salarii
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close