Antena 3 CNN Economic Categoria de angajați pentru care salariile cresc cu până la 30% de la 1 iulie 2023

Categoria de angajați pentru care salariile cresc cu până la 30% de la 1 iulie 2023

Guvernul vorbește despre înghețarea salariilor bugetarilor, dar și despre înghețarea angajărilor la stat. Cu toate acestea, există o categorie de angajați care ar trebui să primească venituri mai mari cu până la 30% de la 1 iulie 2023.

Categoria de angajați pentru care salariile cresc cu până la 30% de la 1 iulie 2023
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mai 2023   •   09:24

Este vorba despre angajații CFR, ale căror venituri vor crește substanțial. 

Directorul general CFR Călători, Traian Preoteasa, a anunțat că va solicita peste 660 de milioane lei la rectificarea bugetară pentru a acoperi majorarea salariilor care se aplică de la 1 iulie, potrivit ”Statutului Personalului Feroviar”. 

Legea Statutului Personalului Feroviar, care a fost promulgată în 2020, permite creșteri salariale de 20-30 %, dar Guvernul a prorogat aplicarea de mai multe ori, decizie care a dus și la marea grevă din decembrie 2021 când feroviarii au oprit sute de trenuri.  

Majorarea ar urma totuși să se aplice de la 1 iulie 2023, legea intrând în vigoare de la 1 ianuarie.  

Potrivit directorului Traian Preoteasa, impactul pentru bugetul CFR Călători (companie cu peste 14.000 de angajați) este de 660 de milioane de lei.  

”Impactul pentru perioada 1 iulie-31 decembrie este de 660 mii lei, 660 de milioane, doar pe jumătate de an, având în vedere că Statutul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar (n.r. majorările) se aplică din iulie pentru că este în vigoare Contractul Colectiv de Muncă, deci pentru jumătate de an este efortul financiar.

Salariile vor crește cu un procent destul de mare, nu cred că vom avea multe cereri de pensionare.

Este exclusă o majorare a prețului biletelor, iar singura soluție pentru a acoperi creșterea de salarii este din subvenție.

Statutul nu se mai poate proroga este Lege în vigoare, cel puțin pe fondul de salarii. Avem discuții cu Ministerul Finanțelor, am făcut demersuri pentru toată suma la rectificare”, a explicat Traian Preoteasa, potrivit economedia.ro

Aproximativ 50.000 de angajați fac parte din cele trei mari companii feroviare, CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă. Statutul Personalului Feroviar se va aplica și la Metrorex unde sunt 5861 angajați. 

Majorarea salarială se acordă prin modificarea coeficienților minimi de ierarhizare: de la coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați, 1,50 pentru cei calificați, 1,60 maiștri și 2,20 pentru studii superioare. 

×
Subiecte în articol: CFR majorări salarii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close