Antena 3 CNN Economic Marcel Boloș promite salarii mai mari pentru bugetari: ”Nu eu port vina acestor salarii mici!”

Marcel Boloș promite salarii mai mari pentru bugetari: ”Nu eu port vina acestor salarii mici!”

Marcel Boloș promite bugetarilor salarii mai mari și îndeamnă la calm astfel încât toate măsurile promise să poată fi implementate.

de Laura Dinu    |    11 Aug 2023   •   10:52

Angajații de la direcțiile financiare din mai multe județe din țară protestează, vineri dimineața, nemulțumiți de proiectul Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare. 

Reprezentanții Blocului Național Sindical au anunțat că vineri dimineața sunt proteste în mai multe județe din țară. 

„La această oră sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din direcțiile financiare din Ploiești, Piatra-Neamț și Iași”, a transmis BNS. 

De asemenea, se protestează și în Satu Mare și Cluj. 

Angajații au protestat și miercuri în mai multe județe și chiar la sediul Ministerului de Finanțe. 

„Sunt mari șanse să apară proteste spontane necontrolabile, deoarece s-au acumulat frustrări foarte mari în cadrul Ministerului Finanțelor, nu neapărat legat de voucherele de vacanță sau de bani, ci e legat de sistem, de modul în care sunt tratați oamenii. A venit acum bomboana de pe colivă cu această ordonanță. În momentul în care noi încercam să le spunem că trebuie o grilă de salarizare separată, ne trebuie egalizarea salariilor în sistem, că avem oameni în același birou cu salarii diferite”, spunea Vasile Marica, liderul Sed Lex. 

”Eu mi-am luat niște angajamente și cred că lumea ar trebui să aibă răbdare ca să putem duce aceste angajamente la bun sfârșit”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, promite însă creșteri de salarii în cazul acestor angajați și cere puțină răbdare din partea lor astfel încât măsurile să se poată implementa.  

”Impactul bugetar nu este atât de mare încât să pună în dificultate bugetul de stat, pe de o parte, iar pe de altă parte este îndreptățit tot ceea ce dumnealor au, la acest moment, ca forme de revendicare din punct de vedere al salarizării, pentru că sunt cu grilele de salarizare rămase în urmă și reprezintă instituția cea mai importantă a României. 

Eu mi-am luat niște angajamente și cred că lumea ar trebui să aibă răbdare ca să putem duce aceste angajamente, convenite ieri, la bun sfârșit. 

”Nu pot să rezolv peste noapte totul și nu cred că există astfel de pretenții”

Eu am venit în urmă cu o lună și jumătate și am preluat conducerea acestui minister. Nu pot să rezolv peste noapte totul și nu cred că există astfel de pretenții, de a fi rezolvate peste noapte. 

Eu îndemn la calm și să avem puțină răbdare până când voi găsi soluționarea la problemele și revendicările dumnealor. 

Proiectul de ordonanță, în niciun fel, nu îi afectează pe cei cu veniturile mici. Funcțiile de execuție, nu s-a discutat ca cineva să fie dat afară, cum nu s-a discutat nici ca cineva să dea concurs pentru ocuparea unui post de execuție.  

Șefii de birouri care se vor desființa vor avea ofertă pentru funcții publice de execuție și după aceea se vor reduce posturile vacante. Asta este acum. Dar decizia este la nivelul coaliției de guvernare. Noi suntem integratori al acestor măsuri și lucrurile se pot schimba până la momentul la care va fi aprobată Ordonanța și desigur, în prealabil, discuția cu Comisia Europeană”, a declarat, vineri, Marcel Boloș.  

Șefii de birouri vor ocupa funcții publice de execuție

În ceea ce îi privește pe șefii de birouri, Marcel Boloș a explicat că ”prima dată, șeful de birou, dacă va fi în situația în care i se desființează postul, va avea o funcție publică de execuție. Pentru că posturile vacante se anulează doar după ce se rezolvă problema celor care sunt șefi de birouri și prin efectul ordonanței nu vor mai fi. Sau alte modificări care apar ca urmare a normativelor de personal. Așa este gândit acest lucru iar în Ministerul Finanțelor există multă transparență și anumiți colegi consideră că aceste lucruri trebuie aflate din presă. Nu este civilizat, firesc, dar asigurăm pe toată lumea că li se oferă posturi vacante care sunt în organigramă și care doar abia după aceea se taie posturile vacante. 

Nu eu port vina acestor salarii mici, dar mă voi strădui ca oamenii să aibă salarii decente pentru că este instituția cea mai importantă a statului român care este implicată în relația cu contribuabilii și noi trebuie să avem grijă și de funcționarii care lucrează în cadrul instituției. 

Nu cred că se pune problema unor demisii în lanț, se pune problema acestor situații neplăcute care au apărut ca urmare a faptului că nu au fost de acord cu transferul la Ministerul Fondurilor. Îi asigur pe toți din Ministerul Finanțelor că voi face demersurile necesare ca sistemul de salarizare să fie cel puțin la fel ca și la Ministerul Fondurilor, pentru că merită acest lucru și sunt instituții ale statului pe care eu le respect pe deplin”, a mai spun Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.  

Mesajul ministrului Marcel Boloș, în urma protestelor din instituție și a dialogului cu angajații 

Ieri, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut un dialog cu un grup de angajați din cadrul ministerului, ca urmare a unui protest declanșat în cadrul instituției. 

Astăzi a fost o zi importantă pentru noi, pentru că am reușit să trecem printr-un moment de provocare și să găsim o cale către înțelegere și armonie. În urma discuțiilor sincere pe care le-am avut, sper eu că am reușit să transformăm tensiunea și frustrarea într-o platformă pentru schimbare pozitivă. 

Ziua de astăzi ne-a arătat încă o dată cât rău pot face informațiile neverificate răspândite în spațiul public. Care de data aceasta au fost picătura care a umplut paharul pentru o parte dintre angajați. 

Am ascultat cu atenție îngrijorările legate de condițiile de muncă, beneficii și perspectivele de dezvoltare profesională. În același timp, am împărtășit provocările financiare pe care le avem și obiectivele noastre pe termen scurt. 

Ce asigurări s-au adus

Toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultări. Orice măsură adoptată va fi asumată la nivelul coaliției. Eu sunt partenerul angajaților din minister, ușa mea este deschisă oricând, dacă vor să îmi transmită îngrijorările lor sau probleme cu care se confruntă. 

Angajații din această instituție joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea economică a țării și sunt primul care le va recunoaște valoarea ori de câte ori am ocazia. Ei vor juca un rol vital în dezvoltarea economiei și aplicarea măsurilor necesare acestui scop. Tocmai de aceea trebuie să fie răsplătiți pe măsura importanței activității lor. Reversul medaliei este că am așteptarea să trateze fiecare zi cu profesionalism și eficiență, pentru că lipsa de eficiență ne costă scump. 

În același timp, noi toți, din această instituției știm foarte bine că trebuie să dăm propriu exemplu de auto-management performant și de organizare eficientă a muncii noastre, plătite din bani publici. Noi suntem cei care știm mai bine decât orice altă instituție cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat. 

Totodată, am convenit că vom face demersurile pentru a avea un statut al finanțistului, pentru asigurarea recunoașterii importanței activității desfășurate de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor. O altă urgență o reprezintă demersurile pentru aplicarea nedescriminatorie a principiilor de salarizare. Vreau să avem cu celeritate draftul de act normativ pentru egalizarea salarizării la nivelul funcțiilor echivalente din aparatul central al MF și al tuturor instituțiilor subordonate. În plus, vom revizui atribuțiile și îndatoririle fiecăruia pentru a ne asigura că sunt distribuite în mod echitabil și că toți contribuim în mod adecvat la succesul instituției. 

De asemenea, vom iniția un proces de evaluare a condițiilor de muncă, astfel încât să identificăm și să aducem îmbunătățiri în funcție de necesități. Acest lucru va include atât aspecte legate de spațiul fizic, cât și de resursele necesare pentru a-și desfășura activitatea eficient. 

Mulțumesc tuturor pentru încrederea pe care au arătat-o în procesul nostru de dialog și negociere. În final, această înțelegere reprezintă un pas important spre construirea unei instituții mai puternice și mai unite”, este mesajul transmis de Marcel Boloș.  

×
Subiecte în articol: marcel bolos
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close