Antena 3 CNN Economic Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețului la energie: "Nu pot să-ți cer să faci economie și să beneficiezi de ea peste 12 luni"

Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețului la energie: "Nu pot să-ți cer să faci economie și să beneficiezi de ea peste 12 luni"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că plafonul pentru consumul de energie electrică trebuie să fie în timp real: "Nu pot să îți cer să faci economie și tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un non-sens."

Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețului la energie: "Nu pot să-ți cer să faci economie și să beneficiezi de ea peste 12 luni"
Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu
de Mia Lungu    |    20 Sep 2022   •   13:44

"Plafonul este în discuție în acest moment în coaliție. Au fost mai multe propuneri. Nu le rețin pe cele ale ministrului Energiei. Când va fi o decizie... Așteptăm să luăm o decizie finală și sunt ferm convins că...Ordonanța se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat. Săptămâna viitoare se va da raportul. Deja am convenit modificări pentru instituțiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar și pentru companiile de transport. ", spune Marcel Ciolacu.

"Mai avem și discuția privind faptul că fabricile de medicamente generice au un preț plafonat la medicamente. Dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piața din România. Cred că nu ne dorim acest lucru.", a mai precizat liderul PSD.

Referitor la propunerea ca plafonarea să se raporteze la consumul din 2021, Marcel Ciolacu a spus: "Am văzut, au venit mai multe variante. Așteptăm, prin Secretariatul General al Guvernului. Din punctul nostru de vedere, totul se raportează în timp real. Nu pot să îți cer să faci economie și tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un non-sens."

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus luni că trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare, referitor la faptul că preţurile se raportează la consumul de anul trecut şi mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru nu încurajează reducerea consumului.

"Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. (...)2021 nu este tot una cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea.

Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. (...) Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. (...) Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie", a adăugat Popescu.

×
Subiecte în articol: plafonare pret energie Marcel Ciolacu PSD
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close