Antena 3 CNN Economic Românii care vor fi mai avantajați la creșterea pensiilor! Marius Budăi, calcule de ultimă oră

Românii care vor fi mai avantajați la creșterea pensiilor! Marius Budăi, calcule de ultimă oră

Fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi, a făcut calcule în exclusivitate la Antena 3 CNN și a arătat, cu exactitate, cum vor fi calculate inechitățile din sistem după recalcularea pensiilor.

de Laura Dinu    |    14 Noi 2023   •   02:00

Fostul ministru a venit și cu exemple concrete prin care a arătat cum vor fi rezolvate diferențele uriașe între veniturile femeilor și bărbaților. 

”Am un exemplu de profesor, ca să înțelegeți exact și ce înseamnă rezolvarea inechităților. Avem un exemplu de profesor, însă vorbim de rezolvarea inechităților între femei și bărbați. Vreau să înțelegeți că la doamne, până acum, se împărțea fie la 30 acel punctaj total, fie la 31, însă la bărbați întotdeauna s-a împărțit la 35. Deci bărbatul, întotdeauna primea o pensie mai mică. În acest exemplu, dacă discutăm de acel VPR, valoarea punctului de referință, este de 81 de lei. Acest VPR se calculează în funcție de numărul de puncte pe care le-am strâns. 

Așadar, dacă avem o doamnă și un bărbat care au contribuit, să spunem relativ egal, adică unul are 100 de puncte, celălalt are tot 100 de puncte, dau exemple rotunde pentru a înțelege toată lumea, cele 100 de puncte de la doamnă până acum s-au împărțit fie la 30, fie la 31, cele 100 de puncte de la bărbat s-au împărțit la 35.  

Acum, cele 100 de puncte vor produce, așa cum trebuie, adică întărim contributivitatea, aceeași valoare a pensiei. Pentru că cei doi au contribuit la fel. Adică aceste de 100 de puncte se vor înmulți cu 81 și vor avea amândoi pensii egale pentru muncă egală”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Iar fostul ministru al Muncii a mai dat un exemplu pentru a-i ajuta pe români să înțeleagă cu exactitate cum va funcționa sistemul. Potrivit acestuia, bărbații vor fi mai avantajați de noua lege a pensiilor. 

”Plecăm de la Legea 263. Și avem o doamnă care are acum puncte în plată 48,75. Se va aplica majorarea punctului de pensie, are un indice de corecție de 1,41, și în formula nouă va avea 57 de puncte. Și asta pentru că se va aplica indicele de corecție. 

La bărbat, avem aceeași situație, de 48,75 de puncte și va avea cu indicele de corecție 57 de puncte, dar noutatea vine în urma faptului că doamna va avea o pensie de 4365. 

Totodată, domnul, care a contribuit la fel, are acum 3991 de lei. După cele 57 de puncte, înmulțit cu noua valoare a VPR, amândoi vor avea o pensie egală de 4617 de lei. Asta înseamnă întărirea contributivității în această lege”, a mai explicat Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Marius Budăi pensii
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close