Antena 3 CNN Economic Marius Budăi: "Va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii". Pensiile românilor vor putea creşte când economia va permite

Marius Budăi: "Va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii". Pensiile românilor vor putea creşte când economia va permite

Pragul de 9,4% din PIB stabilit în PNRR pentru pensii va fi eliminat, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi, miercuri, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Marius Budăi: "Va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii". Pensiile românilor vor putea creşte când economia va permite
Sursa foto: Facebook
de Milena Niță    |    17 Mai 2023   •   16:03

Oficialul spune că anunţul vine după negocierile intense pe care le-a avut în aceste zile cu oficialii de la Bruxelles, de acolo de unde s-a întors recent.

Eliminarea pragului de 9,4% din PIB înseamnă că guvernul va putea să majoreze pensiile atunci când economia o va permite.

"Va fi eliminat acest plafon în momentul în care avem reforma pensiilor scrisă. Am obţinut să facem o reformă corectă, care să aibă predictibilitate, să fie legate de evoluția acestor date macroeconomice, să avem așa o reformă corectă cum trebuie să fie.

Da, nu se va mai regăsi niciun procent", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, miercuri, la Antena 3 CNN.

Marius Budăi: "Acest procent de 9,4% nu se înlocuiește cu nimic altceva"

Oficialul a mai precizat că aceasta este o măsură care se va concretiza, şi nu doar o promisiune.

"După cum știți, ne-am luat parteneri europeni în acest "război" al negocierii şi renegocierii cu Comisia Europeană. 

Sindicatele europene, la nivel de conducere, anul trecut au trimis o scrisoare oficială în susținere a ceea ce spun eu vizavi de această plafonare. Au trimis-o Comisiei Europene. Dar lucrurile nu se fac peste noapte (...).

Acest procent de 9,4% nu se înlocuiește cu nimic altceva. Este o reformă unde trebuie să avem în primul rând rezolvarea inechităților, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii.

Să fim foarte atenți la evoluția cifrelor macro-economice, la evoluția inflației şi atunci nu se leagă de nimic, nu ne-au cerut să înlocuim cu nimic acest procent. 

La discuțiile de ieri și de alaltăieri s-a spus foarte, am obținut acest lucru discutând cu dumnealor: o reformă corectă și nu avem nevoie de prag, pentru că și ei au rămas cumva miraţi când au văzut această asumare în PNRR, pentru că nu mai există nici într-un stat membru", a continuat ministrul Muncii, Marius Budăi.

×
Subiecte în articol: Marius Budăi pensii prag pensii
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close