Antena 3 CNN Economic Marius Budăi anunță că pensiile vor fi majorate diferențiat! Care sunt românii care vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie

Marius Budăi anunță că pensiile vor fi majorate diferențiat! Care sunt românii care vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie

”Nu vorbim decât de o majorare diferențiată a veniturilor! Mărim veniturile astfel încât să ieșim cu toții cu bine din iarnă!”, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Marius Budăi anunță că pensiile vor fi majorate diferențiat! Care sunt românii care vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie
Sursa foto: Facebook
de Laura Dinu    |    14 Noi 2022   •   14:46

Este ziua şi atacul între partidele de la guvernare. PSD şi PNL au în continuare propriile variante pentru majorări, iar liberalii susţin acum că social-democraţii vor să-şi facă campanie electorală pe spatele românilor. Și că aceștia vor să dea acum doar 11 procente pentru ca restul să fie dat când Marcel Ciolacu va fi premier. 

Mai mult decât atât, liberalii susțin inclusiv că social democrații pregătesc și alte ajutoare sociale pe care le-ar putea da începând din luna mai, în momentul în care ar urma să se facă rocada la guvernare.  

Pe de altă parte, social democrații susțin că nu ar exista un spațiu bugetar pentru a acorda o majorare de 15% pentru toți pensionarii și că acest lucru nu ar fi corect, pentru că ar beneficia de măriri tocmai cei care au pensiile mari. 

PSD propunere a majorare a veniturilor diferențiată

Așadar, PSD propune majorarea, începând de la 1 ianuarie, cu 10-12% și un ajutor dat celor cu pensiile mici tot în luna ianuarie. 

”Nu pot să nu observ cu tristețe cum colegi de-ai noștri, din coaliție, când PSD aloca majorări de alocații, de salariu minim, de salarii și de pensii, le numeau pomeni electorale. Așa le spuneau atunci. Că dacă PSD dă majorare de pensie, este o pomană electorală. Acum, licitează pe necazul părinților și al bunicilor noștri. Este condamnabil așa ceva. Este hilar să spui că vrem noi să împărțim 12 procente acum, să dăm 3 procente mai târziu, când vine Ciolacu premier, nu discutăm în astfel de termeni despre necazul, despre supărarea și sărăcia părinților noștri. 

”Trebuie să ne îngrijim foarte mult de categoriile vulnerabile”

Orice este de licitat pe lumea aceasta, dar nu necazul și supărarea și tristeților acestora”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi, în exclusivitate la Antena 3.  

”Noi venim cu o anvelopă bugetară, în jur de 15 miliarde de lei, cu care putem asigura această majorare de 15% pe care o cer colegii noștri, însă împărțită într-un mod în care, noi, social-democrații, o vedem puțin altfel într-o perioadă de criză. Să acordăm o majorare a valorii punctului de pensie pentru toată lumea într-un procent de cel puțin 10 la sută. Dar într-o perioadă de criză noi trebuie să ne îngrijim foarte mult de categoriile vulnerabile. Eu nu cred că pentru un pensionar care are pensia de peste 10.000 de lei, și vorbim de pensii de contributivitate, va fi aceeași greutate în această iarnă cum este pentru un pensionar, apropo, 1,3 de pensionari seniori din România iau pensie de 1000 de lei.  

”Mărim veniturile astfel încât să ieșim cu toții cu bine din iarnă”

Eu cred că trebuie să ne îndreptăm atenția spre aceste categorii vulnerabile, în această perioadă grea. Nu vorbim decât de o majorare diferențiată a veniturilor, nu a pensiei, mărim veniturile astfel încât să ieșim cu toții cu bine din iarnă. Nu putem discuta că unii să iasă din iarnă și pe alții să îi lăsăm la marginea societății. Aceasta este viziunea social-democrată. Asta înseamnă, până la urmă, solidaritate socială. Nu descurajăm contributivitatea, facem majorare pe valoare de punct de pensie, dar majorăm veniturile diferențiat, așa cum bine a explicat președintele partidului, Marcel Ciolacu. 

În calitate de Ministru al Muncii, am convocat, prin direcția de dialog social, o primă discuție cu partenerii sociali în cadrul Ministerului Muncii, după care miercuri urmează să decidă premierul exact, că avem un Consiliul Național tripartit, și așa este bine atunci când iei decizii, să discuți cu toți cei implicați, astfel încât Executivul, împreună cu Legislativul și partenerii sociali să luăm decizia definitivă”, a mai explicat Marius Budăi la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Marius Budăi pensii
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close