Antena 3 CNN Economic Marius Budăi: "Aş renunţa la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei"

Marius Budăi: "Aş renunţa la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, ar renunţa la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, însă ea este prevăzută în PNRR, a declarat oficialul, marţi, la Antena 3 CNN.

Marius Budăi: "Aş renunţa la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei"
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    21 Mar 2023   •   16:14

Marius Budăi spune că el ar dori renunţarea la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, însă acest aspect apare în PNRR şi trebuie respectat.

"Egalizarea vârstei de pensionare, ce am scris noi în PNRR, rămâne şi va fi în lege. Vom discuta acest aspect când ajungem să discutăm reforma pensiilor la Bruxelles. 

Eu, din punctul meu de vedere, aş scoate acest aspect, aş renunţa.

Vom discuta la Bruxelles şi vedem atunci. Nu susţin aşa ceva, întreg PSD nu susţine ăşa ceva", a declarat Marius Budăi.

Citeşte şi: Ce conţine noua lege a pensiilor. Anunţul ministrului Marius Budăi

"În Legea 263 care este în vigoare din 01/01/2011 este o prevedere că bărbații ajung la vârsta de 65 de ani la pensionare, iar femeile până în ianuarie 2030, la 63 de ani.

Este o decizie a Curții Constituționale, sesizată fiind Curtea Constituțională de o doamnă, pe discriminare, că ar trebui vârsta să fie egalizată și să fie aceeași vârstă și la doamne, și la bărbați. 

Pe acest lucru probabil s-a mers atunci când s-a trecut egalizarea vârstei de pensionare, care se va întâmpla după ianuarie 2030, gradual până în 2035. 

Vom discuta acest aspect (dacă va rămâne în lege - n.r.) când ajungem să discutăm reforma pensiilor la Bruxelles. Eu, din punctul meu de vedere de vedere, aș scoate acest aspect.

Iar să vorbim despre o majorare a vârstei de pensionare peste 65 de ani este exclus. Nu susțin așa ceva. Întreg PSD-ul nu susţinem aşa ceva (...).

Egalizarea vârstei de pensionare egalizarea între femei și bărbați la 65 de ani, este trecută, este asumată. Noi, Ministerul Muncii, până la finalul lunii martie vom avea două-trei propuneri de lege pe care le vom pune pe masa coaliției, la decizie.

Apoi, vom începe dezbaterile cu asociațiile de pensionari și cu sindicatele. Din dezbaterile respective, toate elementele le vom lua și vom merge cu ele la discuții la Comisia Europeană. 

Este trecut negru pe alb în PNRR acest lucru, dar nu știu ce va ieși din discuțiile pe care le vom avea cu partenerii sociali, pentru că acest PNRR este scris la secret şi eu nu vreau să repet aceeași greșeală și să implementez vreo reformă fără să discut cu parteneri.

Noi avem în România o lege despre care mulți specialiști au spus că este o lege bună. De ce această lege a fost pusă așa între paranteze și trecută ca reformă în PNRR nu știu. Nu am fost acolo când s-a scris și nu s-a discutat cu noi", a continuat Marius Budăi.

În prezent, bărbaţii se pensionează la 65 de ani, femeile la vârsta de 62 de ani, iar vârsta lor din urmă urmează să se egalizeze la 65 de ani.

În cazul femeilor, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani. În 2035, vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 65 de ani.

 

×
Subiecte în articol: varsta de pensionare Marius Budăi
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close