Antena 3 CNN Economic Măsura Guvernului care ar putea afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului"

Măsura Guvernului care ar putea afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului"

Românii ar putea plăti în curând în numerar produse de cel mult 2.000 lei. Așa vrea Guvernul să combată evaziunea fiscală, dar nu toată lumea are sau vrea un card bancar.

de Georgiana Adam    |    22 Sep 2023   •   13:00

Cum poate plăti un român cu cash un televizor sau un frigider care costă mai mult de 2.000 lei, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

"Singura șansă în condițiile acestei noi legi a austerității este să-ți iei banii cash, să te duci la bancă, să-i pui pe card și cu cardul să te duci la magazinul cash and carry sau la altă unitate de unde vrei să cumperi, la magazin.

Realitatea arată că vor fi limitate incredibil de mult tranzacţiile cash, iar această decizie, din punctul meu de vedere, va afecta cam jumătate din populația României, mai ales pe cei care stau în mediul rural și nu au acces la bancomate sau la POS-uri. 

Apropo, numărul bancomatelor în România a scăzut cu 2000 în ultimii ani, iar POS-urile, adică acele terminale de plată unde plătim cu cardul, sunt numai 370.000 față de vreo 800.000 câte ar fi necesare.

Citeşte şi: Motivul pentru care nu e bine ca românii să-şi ţină salariul pe card. Adrian Negrescu: "Trebuie să fim foarte atenți, e un lucru esenţial"

Adrian Negrescu, despre limitarea cash: "E absurd din punct de vedere economic, nu ține cont de realitățile românești"

Deci, practic, n-avem decât șansa de a strânge banii, de a face o excursie la bancă, la oraș sau la un automat în care să plasăm banii respectivi și cu cardul să mergem să plătim. 

E o chestie absurdă din punct de vedere economic, e o chestie menită să reducă evaziunea fiscală, dar care nu ține cont de realitățile românești. Aceasta este marea problemă", a spus Adrian Negrescu, analist economic, vineri, la Antena 3 CNN.

Cu alte cuvinte, banii la saltea nu prea mai funcționează în zilele noastre. Totuşi, sunt români care nu vor card bancar sau ştiu că nu se pot descurca cu el, iar analistul economic a venit cu un sfat pentru ei.

"Să încerce să-și limiteze cheltuielile, pentru că alte lucruri nu au de făcut. Decât, poate, să încerce să-și facă un card, pentru că avem cel mai redus nivel de bancarizare din Europa. Adică avem doar unul din trei români care are card și cont la bancă. 

Adrian Negrescu: "Doar unul din trei români are card și cont la bancă"

Dar știți ce e interesant? Că această prevedere pe care Guvernul ne-o propune în această lege a austerității încalcă practic prevederile legislației europene. 

Recent, Comisia Europeană a renunțat la ideea de a limita plățile în numerar, considerând că sunt încălcate libertățile fundamente ale omului.

Mai mult decât atât, apropo de comisioane, că știți că marea problemă aceasta este, în Portugalia, atunci când extragi bani de la bancomat, prin lege, comisionul este zero, indiferent de unde retragi banii respectivi. 

Iar în Statele Unite, sunt o grămadă de state care practic au interzis această reducere semnificativă a nivelului plăților în cash special pentru că ține, până la urma urmei, de dreptul oamenilor de a face cu banii ceea ce își doresc. 

Nu e neapărată nevoie să-i ții la bancă și să fii de fiecare dată nevoit să plătești un comision pentru orice serviciu pe care îl faci cu cardul", a atras atenţia analistul economic Adrian Negrescu.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close