Antena 3 CNN Economic Măsurile de austeritate pregătite de Guvern. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor

Măsurile de austeritate pregătite de Guvern. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor

Guvernul a promis că face economii la buget, dar nu se grăbește să vină cu măsuri.

de Cătălina Mănoiu    |    19 Apr 2023   •   13:12

Ședința Executivului, care, de regulă, avea loc miercurea, a fost amânată cu o zi. Asta înseamnă că abia mâine vor ajunge pe masa premierului Nicolae Ciucă tăierile propuse de miniștrii săi.  

Iar Ordonanța de Urgență pregătită de Finanțe, care ar trebui să aducă la buget cel puțin 17 miliarde de lei, încă nu a fost pusă în dezbatere publică. Multe dintre măsurile conținute de aceasta sunt controversate.  

Citește și: Marius Budăi, anunț major despre salariile bugetarilor! Ce pregătește Ministerul Muncii pentru români

Așadar, joi vor ajunge pe masa guvernului tăierile propuse de miniștri. Ordonanța de Urgență, pregătita de ministrul Finanțelor, este ținută la sertar.

Printre măsurile extrem de controversate amintim: 

  • interzicerea majorărilor salariale. Asta înseamnă că, de exemplu, sunt bugetari care nu au ajuns la salariile pe care ar fi trebuit să le aibă în grila anului trecut și nici nu vor mai ajunge în cazul în care Guvernul ia această măsură. În cazul în care totuși se va aplica, majorările salariale vor fi acordate abia în 2024, an electoral dar și an în care în România va intra legea unitară a salarizării bugetare. 
  • înghețarea angajărilor la stat. Această măsură ar urma să se aplice până în ianuarie 2024. Dacă acest lucru se va întâmpla, instituțiile ar putea rămâne fără personal în anumite domenii.
  • eliminarea sporurilor acordate în pandemie. Ne referim aici la sporuri chiar de 85%. Iar asta înseamnă salarii mai mici pentru cei care lucrează, de exemplu, în sănătate sau în alte domenii importante. 
  • reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile. Acesta nu este un punct foarte important, în condițiile în care ministerele au reușit să reducă doar 3 miliarde de lei prin această economisire. 
  • stabilirea unei limite lunare de cheltuieli pentru ministere 
  • interzicerea cumulului pensie - salariu. O astfel de măsură a fost încercată și în trecut însă a fost respinsă. Cu toate acestea, trebuie să fie găsită o variantă astfel încât cei care au ieșit la pensie în baza unor legi speciale să nu se mai poată angaja ulterior în instituții de stat. Aici sunt conflicte însă chiar și în rândul coaliției de guvernare. Sunt miniștri care au spus răspicat că se tem că ministerele vor fi depopulate dacă această măsură va intra în vigoare. Mai mult decât atât, dacă se limitează doar la cei care au ieșit la pensie în baza unor legi speciale, economia la bugetul de stat nu va fi una semnificativă. 

×
Subiecte în articol: masuri austeritate
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close