Antena 3 CNN Economic Noi reguli de supraveghere bancară! BNR şi Banca Centrală Europeană au semnat un nou memorandum. Statele membre UE vor face periodic schimb de informații

Noi reguli de supraveghere bancară! BNR şi Banca Centrală Europeană au semnat un nou memorandum. Statele membre UE vor face periodic schimb de informații

Românii au parte de noi reguli de supraveghere bancară, după ce BNR a acceptat să îşi coordoneze informaţiile cu celelalte state membre UE, în cadrul unui memorandum semnat cu Banca Centrală Europeană (BCE).

Noi reguli de supraveghere bancară! BNR şi Banca Centrală Europeană au semnat un nou memorandum. Statele membre UE vor face periodic schimb de informații
Sursa foto: Agerpres
de Alexandra Dima    |    25 Ian 2023   •   12:32

Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat un Memorandum de înțelegere multilaterală cu autoritățile naționale competente (ANC) ale celor șase state membre ale UE care nu participă la supravegherea bancară europeană, anunță BNR.

Memorandumul va asigura un cadru prin intermediul căruia Cehia, Danemarca, Polonia, România, Suedia și Ungaria vor face schimb de informații și își vor coordona activitãțile de supraveghere.

Acordul urmãrește sã intensifice în continuare cooperarea în materie de supraveghere la nivel european, pe fundamentul relațiilor de cooperare deja solide dintre BCE și ANC ale statelor membre ale UE care nu participã la supravegherea bancarã europeanã, dezvoltate prin activitatea desfãșuratã de Autoritatea bancarã europeanã.

Memorandumul asigurã un cadru prin intermediul cãruia statele membre vor face periodic schimb de informații cu privire la teme și aspecte din sfera supravegherii care vizeazã instituțiile transfrontaliere supravegheate, precum și la metodologii, abordãri și prioritãți aferente acestui domeniu.

Citeşte şi: BCE majorează din nou dobânda de referinţă, în efortul de reducere a inflaţiei în zona euro 

Totodatã, Memorandumul încurajeazã BCE și ANC sã se informeze reciproc cu privire la măsurile planificate care pot fi relevante pentru atribuțiile altei autorități, ceea ce va putea contribui la reducerea riscurilor de fragmentare pe piețele bancare europene în perioadele de crizã.

BCE dorește sã consolideze cooperarea cu ANC ale statelor membre care nu participã la supravegherea bancarã europeanã deoarece sectoarele bancare ale acestora sunt strâns interconectate. Unele bãnci supravegheate de BCE au filiale în statele membre respective sau expuneri semnificative din credite fațã de acestea și își desfãșoarã o mare parte din activitãți în țãrile respective. La rândul lor, unele instituții cu sediul în statele membre care nu participã la supravegherea bancarã europeanã au o prezențã semnificativã în jurisdicțiile aflate sub supravegherea bancarã europeanã.

Memorandumul este încheiat în baza dispoziției legale potrivit cãreia BCE și autoritãțile competente ale Uniunii Europene încheie un memorandum de înțelegere în materie de supraveghere, astfel cum este prevăzut în Articolul 3, alineatul 6 din Regulamentul privind MUS.

×
Subiecte în articol: BNR bce
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close