Antena 3 CNN Economic Mesajul din zona BNR, privind o posibilă nouă criză

Mesajul din zona BNR, privind o posibilă nouă criză

Mesajul din zona BNR, privind o posibilă nouă criză
06 Feb 2018   •   17:32

 Pieţele financiare sunt afectate de fenomene care au explicaţii în evenimente punctuale, precum schimbarea la vârful FED, datele economice din SUA şi o corecţie a preţului acţiunilor, dar nu pot fi interpretate ca un semn de criză, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR). 

"Eu am spus şi repet că nu este un semn de criză. Au fost şi proroci care s-au grăbit să spună că gata începe o nouă criză. Nu este un semn de criză. Nu este vânt de recesiune, nu este vânt de şomaj. De ce să fie criză?", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu. 

Potrivit acestuia, pieţele financiare internaţionale sunt afectate de câteva fenomene care au explicaţii în evenimente punctuale şi care nu au nicio tendinţă de a-şi ramifica şi întinde efectele. 

Adrian Vasilescu a menţionat instalarea noului preşedinte al FED, Jerome Powell, datele economice din SUA care arată o creştere a veniturilor şi o restrângere a şomajului la un nivel record, precum şi o corecţie aşteptată a burselor după o creştere masivă a acţiunilor anul trecut. 

Acesta a precizat că efectele s-au simţit şi pe piaţa din România. 

Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin din 2011, în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, transmit Reuters, DPA, Bloomberg şi AP. 

Mai mult, indicele Dow Jones a scăzut până la 1.597,08 puncte, cel mai redus nivel înregistrat vreodată. 

Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte. 

Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este "mai solid şi mai rezistent" decât înainte de criza financiară globală. 

Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, iar indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.
Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016. 

De asemenea, Bursa de la Bucureşti a deschis marţi în scădere, cu un rulaj de peste 11,47 milioane de lei, înregistrat la 30 de minute de la debutul tranzacţiilor. 

Toţi indicii erau în scădere, iar indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 13 companii, pierduse 2,36% din valoare, atingând 7.988,49 de puncte. O depreciere de 2,37% este consemnată şi de BET-TR, care include aceleaşi companii plus dividendele. 

Bursa de la New York a revenit pe creştere în debutul şedinţei de marţi. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: criza Adrian Vasilescu
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close