Antena 3 CNN Economic Mii de români vor primi salarii cu 30% mai mari. Legea a fost votată în Parlamentul României

Mii de români vor primi salarii cu 30% mai mari. Legea a fost votată în Parlamentul României

O nouă categorie de angajaţi români va avea salariile majorate, după ce legea din domeniul lor a primit votul decisiv în Parlament.

Mii de români vor primi salarii cu 30% mai mari. Legea a fost votată în Parlamentul României
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    16 Noi 2023   •   16:00

Este vorba despre angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai celorlalte case de asigurări, ale căror venituri se vor majora în următoarea perioadă, după cum s-a stabilit recent.

După modificare, viitoarea lege din domeniul sănătăţii stabilește că salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS și al caselor de asigurări se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

Apoi, se stabilește că nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului "este cel aflat în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi".

Pe de altă parte, asimilarea funcţiilor şi salariilor angajaților CNAS, precum şi stabilirea noului nivel de salarizare se va face prin ordin al președintelui Casei, în limita bugetului aprobat prin legea bugetului de stat.

Pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în statele de funcţii ale aparatului de lucru al Guvernului şi pentru care asimilarea nu se poate realiza, stabilirea salariilor de bază se va face prin asimilarea acestora cu cel al altor funcţii existente la nivelul CNAS şi al caselor de asigurări de sănătate pentru care s-a realizat asimilarea

Sunt mai multe criterii obligatorii care urmează să fie avute în vedere la asimilarea funcţiilor:

- pentru funcțiile de conducere: studiile, gradul profesional, atribuțiile specifice, complexitatea activității, nivelul de coordonare;

- pentru funcțiile de execuție: gradul sau treapta profesională, gradația, nivelul de studii și atribuțiile specifice.

Pentru funcțiile din cadrul CNAS și caselor de asigurări de sănătate care au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și pentru care rezultă procente diferite de majorare salarială, stabilirea nivelului de salarizare se va face prin acordarea celui mai mare procent rezultat.

Și pentru funcțiile din cadrul CNAS și caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului se va aplica aceeași valoare a majorării, potrivit avocatnet.ro.

Cu cât cresc salariile angajaţilor CNAS

Angajaţii CNAS au început, din 2 noiembrie, un protest pe perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

Una dintre principalele lor revendicări se referea la nevoia indexării salariilor rămase la același nivel de câţiva ani. 

Potrivit acestui proiect lege, se va veni cu o majorare diferențiată în funcție de anumite criterii, o majorare care va duce la creșterea indemnizațiilor personalului CNAS cu 20%-30%.

Se mai așteaptă și rezolvare problemei penuriei de angajați. În ultimii ani, din cauza nivelului scăzut de salarizare, din cei 4.000 de angajați ai CNAS care existau la nivelul întregii țări, acum mai există 2.500, spunea recent liderul BNS, Dumitru Costin.

Pentru a se putea aplica legea, proiectul votat în Parlament trebuie acum promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close