Antena 3 CNN Economic Milioane de șoferi ar putea fi nevoiți să scoată până la 800 de lei în plus din buzunar pentru a mai circula pe străzile României

Milioane de șoferi ar putea fi nevoiți să scoată până la 800 de lei în plus din buzunar pentru a mai circula pe străzile României

Milioane de șoferi români ar putea fi nevoiți să scoată sume mari din buzunar pentru a mai circula pe străzile României.

Milioane de șoferi ar putea fi nevoiți să scoată până la 800 de lei în plus din buzunar pentru a mai circula pe străzile României
Sursa foto: GettyImages
de Laura Dinu    |    08 Feb 2024   •   00:00

Uniunea Europeană pregătește un sistem prin care toți cei care folosesc autoturisme poluante sau își încălzesc locuințele prin alte surse decât cele pe curent, vor fi nevoiți să plătească o taxă pe carbon.

Această inițiativă face parte dintr-un set mai larg de măsuri menite să reducă emisiile de carbon și să încurajeze tranziția către o economie mai verde și mai durabilă.

Taxa pe carbon este concepută pentru a penaliza emisiile de carbon și pentru a încuraja investițiile în tehnologii curate și în măsuri de eficiență energetică.

Planul UE este să implementeze această taxă pentru a-și atinge obiectivele ambițioase privind neutralitatea carbonului până în 2050. Acest pas este considerat crucial în eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice și în atingerea obiectivelor Acordului de la Paris.

Iar FMI a făcut o recomandare importantă Guvernului României, la finalul vizitei de săptămâna trecută. Mai exact, a sugerat introducerea taxei pe carbon sau a unei accize suplimentare pentru emisiile de carbon așa încât fiecare român să plătească dacă poluează.

Cât vor plăti proprietarii mașinilor care poluează

Așadar, românii care vor folosi mașinile personale pe combustibil vor avea de plătit mai mult.

O estimare de calcul făcută de Asociația Energia Inteligentă pentru un autoturism din clasa medie, de exemplu la o Dacia Logan, pentru un rulaj de 15.000 de kilometri, se adaugă un cost de 800 de lei pe an.

"O mașină Dacia Logan, într-un an, pentru fiecare km parcurs, emite 0,116 kg CO2, astfel că la cca 15.000 km parcurși în medie într-un an se emit cca 2 tne de CO2/an.

Introducerea unei taxe pe carbon, în sectorul transporturi, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, costurile care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care folosește o mașină Dacia Logan sunt de cca. 800 lei/an, adică o creștere cu 12% față de costurile actuale cu combustibilul, considerând prețul acestuia 6,5 lei/l, respectiv costul total cu combustibilul urmează să ajungă la cca. 7.600 lei/an. Dar taxa de CO2 pe construcții și în transporturi va aduce scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile, pe care le apreciem de cca 10%", arată asociațiaenergieinteligentă.ro.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close