Antena 3 CNN Economic Ministerul Investiţiilor, plăţi de peste 1 miliard de euro pe proiecte cu fonduri UE, în primele 6 luni ale anului

Ministerul Investiţiilor, plăţi de peste 1 miliard de euro pe proiecte cu fonduri UE, în primele 6 luni ale anului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a făcut plăţi către beneficiari şi a trimis spre decontare la Comisia Europeană o sumă record de peste un miliard de euro, în primele şase luni ale anului.

Ministerul Investiţiilor, plăţi de peste 1 miliard de euro pe proiecte cu fonduri UE, în primele 6 luni ale anului
Sursa foto: Getty Images | TwilightEye
de Georgiana Adam    |    21 Iul 2021   •   17:18

Suma record a fost înregistrată în primele şase luni ale anului 2021 şi a fost destinată Programelor Operaţionale pe care ministerul le gestionează. Din totalul sumei, 850 de milioane de euro au fost deja rambursate.

Prin comparaţie, în anul 2020, pentru aceeaşi perioadă, suma trimisă la Comisia Europeană a fost de aproximativ 364 de milioane de euro, în timp ce în 2019 suma a fost de 313 milioane de euro.

"Derularea tuturor proiectelor în bune condiții, pentru un impact real al fondurilor structurale, se reflectă în ritmul cheltuirii acestor finanțări. Este ceea ce ne-am propus prin programul de Guvernare și am demonstrat în primele 6 luni ale anului", a declarat ministrul Cristian Ghinea.

De asemenea, execuția bugetară se situează, la aceeași dată, la 70% din alocarea pentru anul 2021, iar pentru buna funcționare a proiectelor care sunt în derulare, este necesară o suplimentare de la bugetul de stat.

"Am prezentat, ieri, Ministerului de Finanțe, în cadrul discuțiilor pe marginea rectificării bugetului de stat, stadiul execuției bugetare aferentă cofinanțării pentru proiectele finanțate din fonduri europene care se apropie la acest moment de alocarea întregului an 2020. Pentru toate autoritățile de management ale MIPE sunt necesare alocări suplimentare, nivelul sumelor trimise anul acesta fiind deja cât precedenții trei ani la un loc.

Această știre ne bucură în primul rând pentru efectele în viața noastră ale investițiilor realizate din fonduri europene, pentru aportul în bugetul de stat al acestor sume, dar, mai ales, din perspectiva îngrijorărilor legate de capacitatea administrativă de a face față acestei triple provocări reprezentată de închiderea actualului exercițiu financiar, derularea PNRR și implementarea noii perioade de programare.

Iată că putem vorbi despre un prim test pe care-l trecem, ingredientele de care avem nevoie fiind proiecte mature, respectarea graficelor de îndeplinire a contractelor și management performant, atât la nivelul beneficiarilor cât și la nivelul autorităților de management", a spus Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE.

România are alocată o sumă totală de 33,7 miliarde euro pentru Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) pentru perioada 2014-2020.

În prezent, rata de absorbție este de 51%, în sumă de 17,3 miliarde euro, iar rata de contractare a depășit 145% (întreaga sumă este supra-contractată).

Proiectele se află în diferite faze de execuție și trebuie încheiate până în anul 2023.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close