Antena 3 CNN Economic "Sunt așteptate ieftiniri considerabile": Ministrul Finanțelor, anunț de ultimă oră privind prețul alimentelor în magazine

"Sunt așteptate ieftiniri considerabile": Ministrul Finanțelor, anunț de ultimă oră privind prețul alimentelor în magazine

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut, astăzi, mai multe precizări despre măsura luată de Guvern pentru ieftinirea alimentelor de bază, care va intra în vigoare de la 1 august.

"Sunt așteptate ieftiniri considerabile": Ministrul Finanțelor, anunț de ultimă oră privind prețul alimentelor în magazine
de Mia Lungu    |    29 Iun 2023   •   09:37

"Proiectul este inițiat de Ministerul Agriculturii șii a fost explicat în cadrul coaliției de guvernare.", a anunțat Marcel Boloș, de la sediul PNL.

"El are ca și obiectiv final ieftinirea prețului la produsele alimentare prin această plafonare a marjelor de adaus comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final de asemenea 20%.

Cum spuneam, este proiectul mult așteptat de către toți românii și care urmează să fie implementat pe o perioadă de trei luni de zile și sunt așteptate ieftiniri considerabile a prețului la aceste produse alimentare. 

Desigur, aici trebuie să fim atenți ca această ieftinire să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor, să poată să fie implementat, așa cum a fost discutat și susținut de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Lista, pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică, cuprinde o serie de produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii.", a precizat ministrul Finanțelor.

Citește și: Noua listă cu produsele care se ieftinesc! Guvernul a introdus noi alimente | Când se vor bucura românii de prețurile mai mici

"Sigur, perioada de implementare, așa cum am precizat, este de trei luni de zile. După aceea se va face o analiză a impactului pe care acest aceste măsuri le-au avut, în ceea ce privește prețul la produsele alimentare, și apoi se vor lua deciziile următoare în ceea ce privește consecințele pe care le-au produs măsurile, atât la nivel de procesator, distribuitor și vânzător final de produse alimentare. Acesta este subiectul discutat la nivelul Partidului Național Liberal.

Este de văzut dacă, după cele trei luni de zile, prețurile s-au ieftinit sau dacă prețurile au rămas tot la fel. E o măsură care în alte state membre ale Uniunii Europene au produs și au avut efectul acteral, pe anumite categorii de riscuri. E prematur să spunem ce vom face în continuare. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte și, în funcție de aceasta, să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare.

Dacă prețurile scad și în piață se vede, la raft, o scădere a prețurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor și trebuie continuată.", a mai spus Marcel Boloș.

Marcel Boloș: După cinci luni, 2,33% deficit bugetar, nu este de joacă

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș susține că „nu este de joacă” după ce deficitul bugetar la cinci luni a ajuns la 2.33%.

"Este o realitate. Sunt 5 luni de execuție bugetară, 2,33% din PIB deficitul bugetar, 37 de miliarde de lei. Aceasta este realitatea astăzi.

Nu putem sta cu mâna în sân pentru că după cinci luni 2,33% deficit bugetar nu este de joacă și tocmai de aceea încă de la audieri și din primele zile de mandat, aceasta este a doua săptămână de când am mandatul de ministru al Finanțelor, m-am concentrat pe acest plan de măsuri care urmează să fie agreat la nivelul coaliției și să putem gesiona corespunzător riscul de deficit bugetar", a declarat joi Marcel Boloș.

Conform acestuia, ținta de deficit asumată pentru sfârșitul anului este de 4,4%.

"Este în interesul României ca să avem gestionat corespunzător deficitul bugetar pentru a nu afacta investițiile care sunt șansa noastră pentru dezvoltare pe termen lung și aceasta este abordarea corectă în prezent pentru ca acest plan de măsuri să intre în vigoare și să putem să închidem anul bugetar la nivelul țintei de deficit asumate față de CE, 4,4%", a adăugat ministrul Finanțelor.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close