Antena 3 CNN Economic Ministrul Agriculturii intervine în scandalul scumpirilor alimentare. Veştile bune anunţate de Adrian Chesnoiu

Ministrul Agriculturii intervine în scandalul scumpirilor alimentare. Veştile bune anunţate de Adrian Chesnoiu

Mâncarea românilor este şi ea motiv de scandal. PNL şi PSD nu se înteleg în privinţa plafonării preţului la mâncare. Ministrul Agriculturii a explicat, miercuri, în exlusivitate la Antena 3, ce soluții are pentru cea mai mare criză a prețurilor la alimente cu care se confruntă România ca și consecință a scumpirii energiei.

Ministrul Agriculturii intervine în scandalul scumpirilor alimentare. Veştile bune anunţate de Adrian Chesnoiu
Sursa foto: Adrian Chesnoiu Facebook/Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2022   •   14:37

Florin Cîţu spune că există un mare risc să nu mai găsim anumite produse în magazine şi astfel să apară cozi la magazine. 

Pe de altă parte, Ciolacu spune că PSD deja are un proiect care îngheaţă preţurile la alimentele de bază, pe modelul din Ungaria. 

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a intervenit în direct prin telefon la Antena 3, unde a anunţat veşti bune atât pentru fermieri cât şi pentru români.

Veştile bune anunţate de Adrian Chesnoiu

"Înainte de scandalul politic, eu vreau să dau le dau nişte veşti bune atât fermierilor cât şi cetăţenilor români, pentru că îi vizează şi pe dumnealor. Am aprobat în şedinţa de Guvern trei hotărâri extrem de importante. Mă refer aici la Programul Tomata, cel care susţine prodăctorii de tomate şi legume în spaţii protejate, pentru că am alocat o sumă generoasă, de 225 de milioane de lei pentru această susţinere şi avizează producţia de tomate, castraveţi, ardei gras, fasole păstăi, spanac, salată, ceapă. Acesta este un prim lucru important, pentru că ne-am dorit, pe de o parte să menţinem stabilă producţia agricolă, pe cealaltă parte să le oferim cetăţenilor români alimente sănătoase şi la preţuri accesibile, astfel încât să poată să beneficieze pe urma acestor programe de susţinere.

Tot în şedinţa de astăzi am aprobat hotărârea de Guvern pentru susţinerea producţiei de usturoi, o alocare de 22 de milioane de euro. De asemenea, hotărârea de Guvern pentru susţinerea reducerii accizei la motorină utilizată în agricultură. Spun acest lucru pentru că am văzut cu toţii că preţurile la combustibili au urcat ca urmare a crizei energetice şi a inflaţie. Trebuie să sprijinim fermierii români, astfel încât să rămână viabil şi să poată produce alimente pentru populaţiei", a anunţat Adrian Chesnoiu la Antena 3.

România, pe locul 6 în topul scumpirilor dintre țările UE

România ocupă locul 6 în topul celor mai mari scumpiri din Uniunea Europeană pe luna decembrie, conform datelor Eurostat. Asta în contextul în care luna trecută inflația a ajuns la 6,7%.

Pe primele locuri în topul celei mai mari inflații din Uniunea Europeană se mai află și Estonia (12%), Lituania (10,7%) și Polonia (8%).

Cele mai mici inflații s-au înregistrat în Malta (2,6%), Portugalia (2,8%) și Finlanda (3,2%).

Săptămâna trecută, Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că inflația în România a ajuns la 8,2%, pe o formulă de calcul diferită.

Cele mai mari scumpiri în România s-au înregistrat la energie (peste 50%), ulei (peste 27%) și cartofi (25%).

Potrivit datelor INS, românii au renunțat la anumite feluri de mâncare sau la băuturi pentru a plăti cheltuielile suplimentare.

×
Subiecte în articol: ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close