x close

Misiunea FMI continuă discuţiile cu autorităţile române sâmbătă

de G.S.    |    05 Mai 2012   •   10:19
Misiunea FMI continuă discuţiile cu autorităţile române sâmbătă 416 Foto: standupamericaus.org

Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale continuă, sâmbătă, discuţiile, la Banca Naţională, cu membri ai viitorului Cabinet condus de premierul desemnat, Victor Ponta şi oficiali ai BNR.
   
La sediul Băncii Centrale sunt aşteptaţi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, propus pentru postul de vicepremier şi ministru de Finanţe în Guvernul alcătuit de Victor Ponta, Mariana Câmpeanu, care urmează să preia portofoliul la Ministerul Muncii, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, alături de experţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
   
Discuţiile au ca obiect Memorandumul de politici economice şi Scrisoarea de Intenţie cu Fondul. Principalul subiect ce urmează să fie abordat în negocierile de sâmbătă se referă la reîntregirea salariilor în sectorul bugetar şi a pensiilor.
   
Delegaţia FMI este condusă de şeful Misiunii pentru România, Jeffrey Franks, alături de care se află viitorul negociator-şef, olandezul Erik de Vrijer şi reprezentantul rezident al Fondului la Bucureşti, Tonny Libek.
   
Ministrul propus pentru Finanţe Florin Georgescu a declarat după runda de negocieri de vineri că 'Guvernul condus de Victor Ponta doreşte cu tărie continuarea acordului cu instituţiile financiare internaţionale.
   
'Am avut primele negocieri, timp de 4-5 ore. S-a parcurs o treime din Memorandumul de politici economice şi financiare care constituie esenţa acordului cu instituţiile financiare internaţionale. Guvernul desemnat este conştient de importanţă şi doreşte cu tărie continuarea şi respectarea prevederilor din acest acord, aşa cum vor fi negociate', în continuare, a spus Florin Georgescu.
   
Acesta a subliniat că negocierile cu FMI nu vor pune 'în nici un fel în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară a României'.
   
De asemenea, Florin Georgescu a spus că există fondurile necesare pentru reîntregirea salariilor în sectorul public la nivelul anului 2010.
   
Oficialii BNR consideră, de asemenea, că nu vor fi efecte majore asupra inflaţiei, în situaţia majorărilor de salarii şi pensii.
   
'Aşa cum înţeleg eu că ar urma să se facă reîntregirea salariilor, aceasta nu are cum să afecteze inflaţia. După 22 de ani, este prima dată când România se apropie, chiar se încadrează în nivelul mediu european şi cel mediu al zonei euro. În al doilea rând, este posibil ca la sfârşitul acestei luni să vedem o inflaţie de 2 la sută', a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, după negocieri.
   
Premierul desemnat, Victor Ponta, declara, la întâlnirea cu oficialii FMI, pe 30 aprilie, că intenţia noului Guvern este ca Misiunea FMI să plece cu scrisoarea de intenţie aprobată de noul Executiv.
   
'Delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene ar urma să-şi încheie vizita undeva în 8 sau 9 mai. Intenţia mea este ca până atunci, deşi guvernul sigur va fi votat pe data de 7 mai, să avem discuţiile necesare pentru ca în prima şedinţă a noului guvern să dezbatem şi să aprobăm scrisoarea de intenţie, în aşa fel încât delegaţia să plece deja cu scrisoarea care va fi sigur supusă aprobării bordului FMI, probabil în luna iunie. Mesajul foarte clar pe care vreau să-l dau este de absolută stabilitate din punct de vedere financiar şi din punct de vedere guvernamental', a spus Ponta.
   
Potrivit analiştilor, în urma evaluării făcute de FMI nu vor exista modificări substanţiale faţă de programul convenit anterior cu oficialii de la Bucureşti şi nici în ceea ce priveşte ţinta de inflaţie pe 2012 nu vor avea loc revizuiri majore.
   
Analiştii consideră, de asemenea, că în a doua parte a anului am putea asista la o creştere a inflaţiei şi se aşteaptă ca, în discuţiile cu oficialii BNR, Jeffrey Franks să sugereze că este necesară prudenţă în ceea ce priveşte politica monetară.
   
De asemenea, analiştii consideră că, referitor la majorările anunţate de salarii, Fondul va fi foarte prudent şi nu ar dori ca să fie luată o decizie care să pună în pericol ajustările din ultimii ani.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati