Antena 3 CNN Economic Banca Națională a României este îngrijorată. Vezi anunțul făcut de Mugur Isărescu

Banca Națională a României este îngrijorată. Vezi anunțul făcut de Mugur Isărescu

Banca Națională a României este îngrijorată. Vezi anunțul făcut de Mugur Isărescu
de S.T.    |    09 Feb 2016   •   16:18

Banca Națională a României (BNR) este îngrijorată mai mult de căderea productivității, decât de evoluția salariului brut nominal în industrie, a arătat, marți, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, într-o conferință de presă.

„Decalaj mare (între productivitate și salarii n.r.). Din păcate ce ne îngrijorează este căderea productivității, nu atât evoluția salariului brut nominal în industrie. Nu dă deloc bine”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Acesta nu crede că poate fi stăvilită ușor creșterea salariilor în sectorul public și privat.

„Creșterea salariilor și în sectorul public, dar mai ales în sectorul privat, nu cred că poate să fie stăvilită ușor și cel mai bun indicator este factorul pieței. În sectorul privat, faptul că prin creșterea salariului cresc costurile și nu le mai poate acoperi din prețuri. Prețul pieței nu-i mai dă voie. Dincolo, disciplina fiscală, adică nivelul deficitului fiscal, nivelul și ponderea cheltuielilor cu salariile în total cheltuieli bugetare. Au crescut necorelat (salariile n.r.)”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

De asemenea, el a mai spus că BNR se uită la venitul disponibil, elementul esențial luat în calcul de orice bancher.

„Venitul disponibil, după noi, este elementul central care este luat în calcul de orice bancher serios. Cât îi rămâne omului, că de acolo trăiește, de acolo dă și banii înapoi. Cât îi rămâne după ce plătește lucrurile de care nu poate să scape, adică impozitele, cum zice americanul, factura la electricitate, chiria, dacă stă cu chirie, rata, dacă are credit de casă pe termen lung”, a mai zis Isărescu.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close