Antena 3 CNN Economic Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Este un fenomen de criză, avem o creştere foarte rapidă a preţurilor"

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Este un fenomen de criză, avem o creştere foarte rapidă a preţurilor"

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că "avem o creştere foarte rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză".

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Este un fenomen de criză, avem o creştere foarte rapidă a preţurilor"
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Mai 2022   •   11:29

Mugur Isărescu a vorbit, astăzi, în cadrul conferinţei, despre inflaţia din România, dar şi despre criza preţurilor tot mai mari.

"Inflaţia a început să crească din iunie 2021. Avem o creştere foarte rapidă a preţurilor ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză. Cauzele sunt preţurile la energie.

Avem câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii. Piaţa valutară, case de schimb. A durat două săptămâni din motive de lipsă de bancnote, însă am reuşit să ţinem cursul stabil, dar a fost panică şi la ulei, şi la carburanţi.

Să vedem ce fenomen avem pe plan european, global. Dacă ne consolează cu ceva, România nu mai este locul 1 la inflaţie. Avem vreo 7-8 ţări înaintea noastră.

Banca Europeană a zis că nu va fi inflaţie tranzitorie, ci va dura, din cauza costurilor la energie. România a avut o legătură mai coerentă între rata inflaţiei şi dobânzi. Am ţinut dobânzile bine peste inflaţie până în 2008 şi apoi am avut dobânzi pozitive, iar când a venit pandemia ne-am ferit să avem o politică agresivă de reducere a inflaţiei.

Cauzele sunt preţurile la electricitate, gaze şi combustibili. Acestea au avut o contribuţie majoră la inflaţie, încă de vara trecută. Dacă nu existau compensările, inflaţia ar fi fost 20%", a declarat Mugur Isărescu.

Avertisment lansat de Mugur Isărescu: "Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău!"

Totodată, Mugur Isărescu a vorbit şi despre problemele pe care România le-ar putea avea pe viitor.

"Nu noi stabilim preţurile la gaze, energie, avem o economie deschisă. Când discutăm public, să ne vedem de lungul nasului. Avem o problemă fiscal-bugetară de ani buni. Nu avem de unde să reducem impozite şi să mai dăm ajutoare.

Nu suntem independenţi energetic, uitaţi-vă unde s-au dus preţurile, motorină, petrol. Avem o adevărată explozie!

O creştere a preţurilor materiilor prime care a mai fost în 2007, 2008. Un rău nu vine niciodată singur. Ne-am minunat cât de mult au crescut preţurile la producţie, o creştere de 300% la bunuri de producţie. Trebuie să acţionăm în forţă!

Nu pot să mă abţin să spun că majorarea dobânzii influenţează inflaţia pe partea cererii. Ţinem sub control cererea, trebuie să fim foarte atenţi. Avem o inflaţie cauzată de costuri, trebuie să vedem cum să nu împingem în sus inflaţia.

Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău. Ne pândeşte o spirală, inflaţie, costuri, salarii. Riscul există. Să vedem cum vor fi temperate lucrurile politic. Dacă intrăm în această spirală, deviziile vor fi mai dificil de luat.", a mai explicat guvernatorul BNR.

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close