Antena 3 CNN Economic News Magazine: Grecia, în pragul falimentului. Ce spune Banca Naţională a României

News Magazine: Grecia, în pragul falimentului. Ce spune Banca Naţională a României

News Magazine: Grecia, în pragul falimentului. Ce spune Banca Naţională a României
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
28 Iun 2015   •   11:05
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR a explicat, în ediţia de duminică a emisiunii News Magazine, realizată de Andreea Stroe, că România nu este direct vizată de problemele Greciei şi că nu vede valabil nici termenul de "victimă colaterală". 
 
"N-aş putea specula foarte mult, dar să nu uităm că euro este moneda implicată în această ecuaţie. Nu pot să fac o speculaţie acum legat de pieţe. Nu România este în centrul atenţiei aici. Nu cred că termenul de "victimă colaterală" ni se potriveşte. Nefiind în zona euro. E greu de stabilit care vor fi consecinţele."
 
Suciu a explicat că băncile greceşti din România şi-au luat toate măsurile necesare.
 
"Ceea ce vreau eu să spun este că orice măsură care vizează băncile greceşti nu vizează băncile din România cu capital grecesc. Băncile cu acţionariat greceşti sunt pregătite pentru orice situaţie şi influenţa aceasta pe care multă lume se teme va fi foarte redusă."
 
Încă avem multe necunoscute, deciziile de astăzi şi de mâine ale BNR sunt esenţiale pentru furnizarea de lichiditate în Grecia. În funcţie de acestea vom vedea în ce măsură variaţiile din piaţă vor fi influenţate. Am luat, oricum, toate scenariile posibile în calcul. Suntem pregătiţi. 
 
Pe de altă parte, profesorul Ilie Şerbănescu a explicat, că, din punct de vedere geopolitic, o ieşire a Greciei din UE ar schimba polii de putere în Mediterană. 
 
"Eu nu sunt un internaţionalist dar mi se pare că înainte de a ne gândi la România trebuie să ne gândim la ce se va întâmpla. Dacă Grecia este scoasă din euro, UE îşi va asuma o schimbare a raporturilor de forţe geostrategice din Mediterană. Sunt mulţi pregătiţi să ocupe noi poziţii în Mediterană. Sunt ruşi, chinezi, arabi bogaţi. Este mai complicată situaţia şi trebuie să vedem şi avertismentele clare adresate de SUA."
 
"Cât despre România, mie mi se pare că problema este că se va trece imediat la ceea ce UE a decis de mult timp. Să nu mai permită băncilor greceşti să mai aibă subsidiare în ţări limitrofe, precizate clar, printre care se află şi România. Dacă se va petrece ceva, vor fi scoase la vânzare, cred că sunt stabiliţi şi cumpărătorii. Asta este părerea mea", a explicat Şerbănescu.
 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close