Antena 3 CNN Economic Nicolae Ciucă, anunțul momentului despre taxele românilor

Nicolae Ciucă, anunțul momentului despre taxele românilor

Românii ar putea plăti noi taxe în perioada următoare, deși guvernanții au promis că acest lucru nu se va întâmpla.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   15:09

Există, așadar, două variante puse pe masă. Cei de la PNL își doresc creșterea taxelor pe vicii, precum tutun, alcool și zahăr, dar și taxă pe zahăr, pentru băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 g la 100 ml, pentru care s-ar putea plăti o acciză de 0,8 lei/l. 

În ceea ce privește acciza la tutun, aceasta este, în acest moment, de 625,97 de lei/1000 de țigarete. Asta înseamnă 12,52 lei/pachet. 

În cazul în care acciza va crește cu 10%, prețul pachetului de țigări va crește cu 1,49 de lei/pachet.  Dacă va crește însă cu 20%, asta va însemna o creștere de 2,98 lei/pachet. 

Totodată, în ședința coaliției se vorbește și despre modificarea impozitelor.  

Mai exact, despre taxele pe care le-ar putea plăti angajații din Agricultură și din Construcții. Aceștia ar putea plăti contribuțiile la Sănătate și Pensii, taxe pe care nu le plătesc în acest moment, însă vor fi scutiți de 10% din impozitul pe venit, la fel ca cei din domeniul IT.  

Nicolae Ciucă susține că sunt mai multe scenarii pe masă, scenarii care vor fi anunțate însă doar în momentul în care se va lua o decizie. 

”Am văzut toate discuțiile din spațiul public și aș vrea să clarificăm pentru că nu are rost să generăm o temere în rândul anumitor categorii sociale, chiar profesionale.

În momentul de față este clar că la nivelul ministerelor de linie se discută diferite variante, diferite ipoteze, se desfășoară o serie de calcule față de modul în care putem să gestionăm mai bine bugetul țării.

Însă până ce nu avem clar toate aceste cifre pe masă, nu cred că trebuie să venim cu variantele care efectiv ne bulversează pe fiecare dintre noi”, spune Ciucă. 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close