Antena 3 CNN Economic Mai multe categorii de români vor primi bani în plus la salariu începând cu 1 august! Angajații ale căror venituri cresc semnificativ

Mai multe categorii de români vor primi bani în plus la salariu începând cu 1 august! Angajații ale căror venituri cresc semnificativ

Mai multe categorii de angajați români vor avea creșteri semnificative ale veniturilor începând cu 1 august.

Mai multe categorii de români vor primi bani în plus la salariu începând cu 1 august! Angajații ale căror venituri cresc semnificativ
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2023   •   06:00

Reprezentanții Sanitas au obținut creșteri de venituri pentru toate categoriile de salariați pe care îi reprezintă. Majorările vor fi acordate începând cu data de 1 august.  

Potrivit unui comunicat al organizației sindicale, citat de Agerpres, creșterile au fost obținute în urma negocierilor din această lună cu reprezentanții Guvernului României. 

Potrivit sursei citate, reprezentanții Sanitas s-au întâlnit, miercuri, cu premierul Marcel Ciolacu și cu vicepremierul Marian Neacşu. Întâlnirea a avut ca scop stabilirea conținutului ordonanței de urgență care va completa drepturile negociate şi obținute pentru salariații din sistemul public de sănătate. 

În urma negocierilor, reprezentanţii Sanitas au obţinut, printre altele, încadrarea tuturor salariaţilor din Anexa II şi Anexa VIII la Legea 153/2017 (atât salariaţii din Sănătate, cât şi cei din asistenţă socială) la salariul de bază maxim prevăzut de lege. 

Mai mult decât atât, sindicaliștii au obținut creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați din sănătate, iar sursa de finanțare pentru aceste creșteri să fie Fondul Naţional Unic de Sănătate (FNUASS), nu bugetele instituțiilor medicale. 
 
Potrivit Sanitas, aceste creșteri vor fi acordate începând cu 1 august şi reprezintă plata parţială, în avans, a creşterilor de venituri ce vor fi prevăzute în noua Lege a salarizării, acest lucru fiind şi o garanţie a faptului că noua legislaţie salarială va aduce creşteri pentru toţi salariaţii din sistem. 
 
"Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenţei medicale, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut", se menţionează în comunicat. 

Așadar, asistenții medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţii în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşele, asistenţii medicali, surorile medicale, indiferent de nivelul studiilor, vor primi 500 de lei în plus la salariu. 

Mai mult decât atât, se vor acorda 100 lei, dar nu mai mult de 300 de lei lunar, pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a-c). 
 
Suma de 500 de lei se acordă pentru medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază. Conform sursei citate, 1.000 de lei se acordă pentru medici, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază, şi 500 de lei pentru biologii, chimiștii şi biochimiștii care efectuează lunar cel puţin două gărzi. 

Toate actele normative care reglementează aceste drepturi au fost negociate exclusiv cu Sanitas şi vor fi aprobate în ședința de Guvern de săptămâna aceasta.

×
Subiecte în articol: sanitas salarii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close