Antena 3 CNN Economic Noi măsuri fiscale pentru 2022 | Facilităţile pentru IT şi construcţii rămân, TVA de 5% pentru prima locuinţă

Noi măsuri fiscale pentru 2022 | Facilităţile pentru IT şi construcţii rămân, TVA de 5% pentru prima locuinţă

Noi măsuri fiscale pentru 2022 implementate prin legea bugetului, dar şi printr-o Ordonanţă de Urgenţă pregătită de Ministerul Finanţelor, prevăd mai multe schimbări.

Noi măsuri fiscale pentru 2022 | Facilităţile pentru IT şi construcţii rămân, TVA de 5% pentru prima locuinţă
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Depo Photos/ABACA
de Gina Vacariu    |    14 Dec 2021   •   11:39

Potrivit unor surse, Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale în 2022, în timp ce facilităţile pentru cei care lucrează în IT şi construcţii rămân valabile şi anul viitor.

De asemenea, autorităţile vor implementa "radarul mărfurilor" prin care TIR-urile vor putea fi urmărite pentru a se vedea unde distribuie marfa. De asemenea, angajaţi ai ANAF vor putea să oprească pe traseu anumite TIR-uri pentru a verifica dacă marfa declarată corespunde cu realitatea.

O altă măsură fiscală pregătită pentru 2022 se referă la patronii care nu vor plăti contribuţiile la pensii sau la salarii. Aceştia ar putea fi cercetaţi penal. Autorităţile au anunţat că vor fi efectuate controale masive.

Patronii vor avea un termen de 60 de zile în care vor putea să plătească, dacă vor fi găsiţi cu restanţe.

Măsura ar putea fi pusă în aplicare în ianuarie-februarie 2022.

Noi măsuri fiscale pentru 2022, pregătite de Guvern

O altă măsură fiscală se referă la plata concediilor medicale restante. În acest caz, patronii care au de recuperat bani pe concedii medicale, nu vor mai plăti CASS, prin intermediul unui sistem de compensare.

Facilităţile pentru cei care lucrează în IT şi construcţii rămân valable şi anul viitor, în timp ce TVA-ul pentru locuinţele de până în 140.000 de euro (prima locuinţă) va fi de 5%.

Tot 5% va fi TVA-ul şi pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populaţie, şcoli şi spitale.

×
Subiecte în articol: Ministerul Finantelor
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close