Antena 3 CNN Economic Noile măsuri fiscale decise în coaliţie | Documentul austerităţii: Taxele care urmează să crească

Noile măsuri fiscale decise în coaliţie | Documentul austerităţii: Taxele care urmează să crească

Avem o primă variantă a documentului austerităţii: impozit de 3% pentru unele microîntreprinderi, impozit pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, iar scutirea pentru IT-iști se aplică doar de la un prag de venituri

de Xenia Croitoru    |    01 Aug 2023   •   13:32

Conform unui draft de ordonanță pregătit de coaliția de guvernare, şi obţinut pe surse de Antena 3 CNN, microîntreprinderile care realizează venituri de peste 300.000 de lei vor avea de plătit un impozit de 3% din venituri. 

"Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
Impozitul pe dividende crește la 10%, conform aceluiaşi document, deşi liberalii spuneau ieri că nu s-a decis nimic în acest sens. 

IT: scutire de impozit doar pentru venituri sub 10.000 lei

Scutirea pentru IT-iști ar urma să se aplice la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei.

Apar noutăți care vizează persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator. 

Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.

Crește impozitul la vânzarea de locuințe

"La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote:

a) 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;

b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani", se mai arată în draft.

Ce măsuri sunt încă nelămurite

- taxa 1% pentru imobilele de lux - peste 500.000 de euro

- majorarea de impozit pe dividende

- taxare suplimentară pe indemnizații angajați IT

- taxa de 1% pe cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro

- reintroducerea plății CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară; creșterea taxelor pentru licențele la jocuri de noroc

- creșterea taxelor pentru alcool și tutun

- creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante

- supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară sau în off shore. Aici taxa ar fi de 15%.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close