Antena 3 CNN Economic Ai primit notificare de conformare de la ANAF? Ce trebuie să facă românii în acest caz

Ai primit notificare de conformare de la ANAF? Ce trebuie să facă românii în acest caz

ANAF a început să trimită notificări de conformare către persoane fizice, înainte de declanșarea inspecției, iar românii trebuie să ştie ce au de făcut în acest caz.

Ai primit notificare de conformare de la ANAF? Ce trebuie să facă românii în acest caz
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Georgiana Adam    |    08 Mai 2023   •   15:37

E important de ştiut că oamenii trebuie să răspundă în termen de 30 de zile, şi nu să ignore.

"Este bine ca oamenii să le seziseze, să răspundă ANAF și să-și clarifice problemele", a spus şeful Fiscului, Lucian Heiuş.

Probleme mari sunt de obicei la persoane fizice. Acolo ar fi cele mai multe erori, dar ele vor trebui rezolvate, conform șefului Fiscului. ANAF este abia la început pe noua procedură.

Unele dintre notificări sunt cu privire la nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere și sunt luate în considerare veniturile din 2018 până în 2021. Indicat ar fi să aveți recipisele dacă ați depus Declarația unică în acei ani.

Într-o notă de subsol a notificării scrie că informarea referitoare la rezultatele reanalizării situației fiscale poate fi transmisă electronic prin Formularul de contact din SPV sau pe [email protected] ori în format letric.

Notificarea de conformare se trimite înaintea selectării pentru verificarea situației fiscale personale.

Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice se efectuează preliminar analiza de risc, pentru a se vedea riscul aferent persoanelor fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile. 

Riscul aferent unei persoane fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.

Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei, potrivit hotnews.ro.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close