Antena 3 CNN Economic Noua lege a salarizării. Guvernul vrea să decupleze salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat

Noua lege a salarizării. Guvernul vrea să decupleze salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat

Noua lege a salarizării. Guvernul vrea să decupleze salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat
21 Feb 2017   •   14:36

Cel mai mic salariu brut din sectorul public este pregătit să fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii să beneficieze ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creștere medie salarială de circa 56%, incluzând creșterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate și cultură. Creșterea va fi însă diferențiată în funcție de salariul fiecăruia. Guvernul vrea însă ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat și în sectorul privat.

Astfel, între 1.750 de lei și 4.000 de lei vor fi creșteri substanțiale, între 4.000 de lei și 7.000 lei vor fi acordate creșteri doar pentru a putea menține încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creșteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.

Vechiul proiect, redactat de Guvernul Cioloș, stabilea că salariile bugetarilor vor crește în etape până în 2022, iar raportul dintre remunerația minimă și cea maximă va fi de 1 la 13, cu sporuri în limita a 30%. Cel mai mic salariu era de 1.625 lei (nu de 1.750 de lei cât este pregătit acum), iar salariul cel mai mare era de 21.540 lei.

Noul proiect este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat în Guvernul Ponta.

Mai multe pe profit.ro

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close