Antena 3 CNN Economic O nouă metodă de a fura bani de pe cardurile românilor. Hackerii acţionau rapid cu ajutorul telefoanelor

O nouă metodă de a fura bani de pe cardurile românilor. Hackerii acţionau rapid cu ajutorul telefoanelor

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au descoperit o nouă metodă de înşelătorie prin care românii s-au trezit fără bani.

O nouă metodă de a fura bani de pe cardurile românilor. Hackerii acţionau rapid cu ajutorul telefoanelor
Sursa foto: freeimages.com/Bongani
de Georgiana Adam    |    19 Oct 2022   •   15:13

Șase persoane sunt bănuite că au montat dispozitive electronice de skimming, cu ajutorul cărora au citit datele cardurilor bancare inroduse în ATM-uri sau terminalele de plată. 

Apoi, cei bănuiţi de această fraudă extrăgeau bani din bancomate cu ajutorul unei tehnologii de comunicare prin unde radio.

Polițiștii și procurorii DIICOT fac percheziții miercuri în acest dosar.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Poliției Române fac miercuri șapte percheziții domiciliare în Capitală și pe raza județelor Iași, Bacău și Neamț. 

Cauza vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, transfer neautorizat de date informatice, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

"În cauză s-a reținut faptul că, la începutul anului 2021, șase persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care, pe parcurs, au aderat alte patru persoane, în scopul comiterii de infracțiuni informatice constând în montarea la ATM-uri sau alte terminale de plată, din țară și din străinătate, de dispozitive electronice de skimming, cu ajutorul cărora au citit datele cardurilor bancare ale persoanelor care utilizau ATM-urile sau terminalele de plată, date care au fost transmise prin unde radio către telefoanele mobile deținute de membrii grupului infracțional organizat. 

Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar (atâta timp cât cardul bancar autentic se afla în proximitatea dispozitivelor electronice de skiming) datele cardului bancar folosit de către persoanele vătămate, era retras numerar de la ATM - uri cu tehnologie de comunicare prin unde radio integrată sau erau efectuate plați cu ajutorul unui POS obținut în prealabil de membrii grupului infracțional organizat, prin intermediul unor societăți comerciale administrate în fapt de către aceștia", se arată în comunicatul DIICOT.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse în vederea audierii șase persoane, despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: bani furt bani carduri hackeri skimming
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close