Antena 3 CNN Economic O echipă de experţi FMI discută, marţi, la Ministerul de Finanţe, despre rectificarea bugetară

O echipă de experţi FMI discută, marţi, la Ministerul de Finanţe, despre rectificarea bugetară

O echipă de experţi FMI discută, marţi, la Ministerul de Finanţe, despre rectificarea bugetară
de M.T.    |    22 Iul 2014   •   12:07

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional discută, marţi, la Ministerul Finanţelor, despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014, informează Agerpres, care citează surse oficiale.

Experţii FMI au sosit luni la Bucureşti, iar marţi au început documentarea şi discuţiile la minister.

Pe 25 iulie, Ministerul Finanţelor urmează să publice datele privind execuţia bugetului general consolidat pe primul semestru din 2014.

Deficitul bugetului general consolidat a scăzut la 0,24% din PIB după primele cinci luni din acest an, potrivit celor mai recente date.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, bugetul general consolidat consemna un deficit de 1,04% din PIB.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în primele cinci luni ale anului 2014, a avut loc o consolidare fiscală de 0,8% din PIB faţă de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde de lei, ceea ce creează premisele încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014.

La sfârşitul lunii mai 2014, se înregistrează un excedent primar de 0,45% din PIB faţă de un deficit primar de 0,27% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 84,1 miliarde lei, reprezentând 12,7% din PIB, au fost cu 3,7% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pentru 2014, autorităţile române şi FMI au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia Uniunii Europene.

România a încheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

×
Parteneri
Tristan Tate a dat un bilet reporterului Antena 3 CNN
x close