Antena 3 CNN Economic O masă la restaurant, mai scumpă în București decât în multe alte capitale europene. Unele mâncăruri și-au dublat prețul

O masă la restaurant, mai scumpă în București decât în multe alte capitale europene. Unele mâncăruri și-au dublat prețul

Georgiana Iuzic
2 minute de citit Publicat la 17:26 02 Mar 2025 Modificat la 18:25 02 Mar 2025
GettyImages-1258960415
Bucureştenii plătesc mai mult pentru un prânz în oraş decât polonezii, ungurii sau bulgarii. Foto: Getty Images

Bucureştenii plătesc mai mult pentru un prânz în oraş decât polonezii, ungurii sau bulgarii. Prețurile au crescut considerabil în ultimii ani, iar unele feluri de mâncare și-au dublat prețul față de perioada de dinaintea pandemiei. Așa se face acum că nota de plată pentru două persoane ajunge la câteva sute de lei în centrul Capitalei, la care se mai adaugă de cele mai mute ori și bacșișul. Patronii de restaurnate simt pe pielea lor că prețurile din meniuri sunt piperate, pentru că acum în localuri nu mai este forfota care era în alți ani.

Dacă vreţi să ieşiţi la restaurnat în Bucureşti, bugetul ar trebui să fie unul consistent. Un prânz pentru două persoane ajunge la 250 de lei în restaurantele din Capitală, mai scump cu 9% față de cel servit în Sofia și cu 20% față de un prânz luat în Praga, capitala Cehiei. Și în Varșovia, Budapesta și Bratislva nota de plată este mai mică cu câțiva lei.

Prețurile din restaurantele din Capitală sunt destul de piperate. O ciorbă costă între 30 și 35 lei, o porție de paste ajunge chiar și la 70 lei, iar cine vrea să se îndulcească și cu un desert mai trebuie să scoată din buzunar alți 40 lei.

Florin Pețu, director de marketing restaurant: Prețul produselor pe care le folosim au crescut foarte, foarte mult și apoi toate cheltuielile conexe aferente unui business, de la chirie, la întreținere, la energie electrică și așa mai departe. Să ne gândim doar la prețul uleiului, dacă vreți. Adică înainte de pandemie, un litru de ulei era 3-5 lei, acum avem ulei și la 15 lei, adică de trei ori mai scump uleiul și apoi toată materia primă.

Unele prețuri s-au dublat față de perioada dinaintea pandemiei. În urmă cu 5 ani, o ciorbă costa în jur de 15-17 lei, iar acum costă mai bine de 30 de lei. Băuturile sunt și mai scumpe: un cocktail depășește 50 de lei, iar o bere 18 lei. Nici apa nu mai este ieftina: o sticlă la 300 de mililitrii  costa mai bine de 10 lei.

Singurii care mai consideră că prețurile la noi sunt acceptabile sunt străinii din Vestul Europei.

-Este mult mai ieftin decât în Vestul Europei. Aici plătesc 20 de euro la o masă, în Franța au 50 de euro.

-Cred ca este foarte rezonabil aici, comparând cu Londra unde prețurile sunt piperate.

Doar în ultimul an, prețurile din restaurante, cafenele și pub-uri au crescut în medie cu peste 8%, arată datele oficiale.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close