Antena 3 CNN Economic OUG pentru reducerile bugetare, amânată. Se fac simulări pentru supraimpozitare şi la privat

OUG pentru reducerile bugetare, amânată. Se fac simulări pentru supraimpozitare şi la privat

Ordonanţa de guvern care va impune măsuri de austeritate în sistemul bugetar se lasă aşteptată. 

de Cătălina Mănoiu    |    03 Mai 2023   •   11:15

Executivul ar vrea să strângă cureaua, dar amână şedinţa specială în care va lua decizia în aceste sens. 

Cert este că de la 15 mai, cu excepţia sănătăţii, se opresc angajările la stat. 

În plus, potrivit unor surse, guvernul face simulări pentru supraimpozitare şi în mediul privat, dar nu există o decizie oficială pe această temă.

Se fac calcule la Ministerul Finanţelor pentru a se vedea în ce măsură pot fi supraimpozitate veniturile care depăşesc indemnizaţia preşedintelui Klaus Iohannis, de 14.000 de lei net.

Premierul Nicolae Ciucă aşteaptă o analiză de la Ministerul Finanţelor pentru a vedea câţi bani s-ar putea strânge la bugetul de stat.

Pentru acoperirea găurii din bugetul de stat, se vorbeşte în prezent de două variante: această supraimpozitare aplicată doar bugetarilor, dar şi această variantă despre care vorbesc ceilalţi lideri politici, de a taxa practic şi angajaţii din mediul privat.

Premierul Nicolae Ciucă spunea săptămâna trecută că prin ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare "nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare".

Marcel Ciolacu vorbea de abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri, a veniturilor de peste 25.000 de lei, inclusiv obținute din cumul salariu la stat și pensie.

Liderul PSD afirma că în coaliție nu s-a discutat despre înghețarea salariilor bugetarilor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luna trecută că a cerut reduceri de cheltuieli în ministere. 

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că "gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei". El afirma că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de programat.

×
Subiecte în articol: supraimpozitare reduceri bugetare
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close