Antena 3 CNN Economic Patrimoniu cultural întreţinut cu bani europeni. Mănăstirea Moldoviţa a primit finanţare de peste 7 milioane de lei

Patrimoniu cultural întreţinut cu bani europeni. Mănăstirea Moldoviţa a primit finanţare de peste 7 milioane de lei

Patrimoniu cultural întreţinut cu bani europeni. Mănăstirea Moldoviţa a primit finanţare de peste 7 milioane de lei
de S.T.    |    21 Noi 2015   •   12:42

Prima atestare documentară a Mănăstirii Moldoviţa datează din anul 1402. Sub domnia lui Alexandru cel Bun, ctitoria a dăinuit până la sfârşitul secolului al XV-lea când, din cauza unei alunecări de teren, s-a prăbuşit. Ruinele ei se văd şi astăzi, la mică distanţă de actuala mănăstire. În anul 1532 însă, Voievodul Petru Rareş a construit actuala biserică a Moldoviţei cu hramul "Buna Vestire".

Picturile interioare şi exterioare sunt adevărate opere de artă, iar scena răstignirii de la Moldoviţa este considerată cea mai valoroasă realizare din bisericile Bucovinei. Dar astfel de locuri au nevoie de îngrijire permanentă, pentru că reprezintă o moştenire culturală de necontestat.

După Revoluţie, la Mănăstirea Moldoviţa, maica stareţă Benedicta a început o adevărată campanie pentru a salva lăcaşul de cult. Cu bani de la credincioşi a reuşit să repare câte ceva pe ici, pe colo însă, abia după ce au început operaţiunile de curăţare, măicuţele au aflat ce era sub stratul gros şi negru de pe pereţi.

Cu sprijinul enoriaşilor şi al Ministerului de Cultură s-au restaurat exteriorul mănăstirii, altarul, naosul şi camera mormintelor. Dar nu a fost suficient. Atunci, maica stareţă şi-a făcut curaj şi a depus un proiect pentru a obţine fonduri europene.

Parte a patrimoniului UNESCO, Mănăstirea Moldoviţa a primit finanţare prin programul Regio de peste 7 milioane de lei. Din această sumă, mai bine de 5,5 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile. Cu ajutorul banilor s-a continuat restaurarea picturilor interioare şi exterioare, s-au montat instalaţii electrice la muzeul din complex şi la chilii, instalaţii de iluminat architectural, dar şi sisteme de pază şi pentru semnalizarea incendiilor. Mai mult, la Moldoviţa s-a construit o centrală termică şi s-a creat şi un sistem de informare turistică.

Deşi nu a fost deloc uşor să păstreze autenticitatea lăcaşului de cult, maica stareţă este încrezătoare că astfel de proiecte de amploare se pot realiza cu un gram de curaj şi multă credinţă.

Maica stareţă are în plan refacerea trotuarelor şi a aleilor mănăstirii, vechi de aproape 70 de ani. Totul, pentru clericii lăcaşului de cult, dar mai ales pentru cei peste 14.000 de turişti şi pelerini care vin de pretutindeni pentru această oază de linişte şi spiritualitate.

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Income Magazine cu Adrian Măniuţiu".

×
Subiecte în articol: Income Magazine
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close