Antena 3 Economic Pensia pentru limită de vârstă - reguli noi, din 24 august. Care este procedura anunţată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Pensia pentru limită de vârstă - reguli noi, din 24 august. Care este procedura anunţată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru

de Milena Niță    |    19 Aug 2020   •   09:52
Pensia pentru limită de vârstă - reguli noi, din 24 august. Care este procedura anunţată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru
Sursa foto: Hepta

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că, de săptămâna viitoare, se va implementa un mecanism nou în ce priveşte deciziile de pensionare pentru limita de vârstă, pentru a se scurta astfel termenul de la punerea dosarului şi până la emiterea deciziei.

În plus, angajatorii vor primi un email cu o notificare despre angajatul care se pregătește să se pensioneze, cu trei luni înainte de acest moment.

"Fiecare angajator va primi un e-mail cu o Notificare despre angajatul care se pregătește să se pensioneze. Cu 3 luni înainte. Viitor pensionar informat și respectat!

Demersul de simplificare și digitalizare la Casa de Pensii continuă! Fac tot posibilul să reduc timpii de așteptare a oamenilor la ghișee, să ușurez relația cetățean - casa de pensii și, implicit, să se emită deciziile așteptate de pensionari în termen cât mai scurt.

Alexandru: Lucrez la o soluție pentru reducerea timpului de așteptare a primei pensii

În plus față de efortul punctual de reducere a dosarelor cu termen de soluționare depășit, mă preocupă să găsesc și soluții de sistem. De aceea, lucrez de o bună perioadă la o soluție pentru reducerea timpului de așteptare a primei pensii, pentru viitorii pensionari. Cred că termenul de analiză a dosarului de pensionare la nivelul caselor județene de pensii, în vederea emiterii deciziei de pensionare, poate fi redus considerabil dacă documentele necesare sunt pregătite temeinic, din timp, de către viitorul pensionar.

Recunosc că sunt omul căruia îi plac lucrurile organizate.

Violeta Alexandru: Sunt pensionari care îmi spuneau, plângând, că nu mai au din ce să cumpere mâncare

La momentul întrunirii condițiilor de pensionare, vreau ca fiecare solicitant să fi fost DEJA informat despre etapa trecerii la pensie, respectiv să-și fi pregătit documentele astfel încât să se evite situațiile în care, din pricina lipsei unor documente/adeverințe, se tergiversează emiterea deciziei de pensionare. Ceea ce înseamnă pentru pensionar să trăiască, o perioadă, fără niciun venit, eventual din ultimul salariu. 

Cu cât Casa de pensii de care aparține întârzie eliberarea deciziei de pensionare (din orice cauză ar fi), cu atât persoana ajunge să nu mai aibă nicio resursă. Am trăit cele mai intense momente în acest mandat; pensionari care îmi spuneau, plângând, că nu mai au din ce să cumpere mâncare sau să își plătească întreținerea. De aici a început munca mea pentru reducerea întârzierilor în procesarea dosarelor.

Ministrul Muncii: 24 august este termenul de finalizare

Am cerut Casei Naționale de Pensii Publice să pregătească un mecanism prin care angajatorii din România vor primi o informare conținând numele și data pensionării angajaților care în următoarele 3 luni îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare. Informarea va cuprinde și lista documentelor necesare (carnet de muncă, adeverințe privind vechimea în muncă, diplome de studii, etc.) precum și link-ul de unde se pot descărca formularele necesare. 24 august este termenul de finalizare, în prezent, se lucrează la operaționalizarea acestui mecanism.

Viitorii pensionari își vor putea pregăti dosarele în mod adecvat, având timp suficient la dispoziție.

Nu vreau ca momentul pensionării să fie, din cauza administrației, un coșmar pentru ei. Cât ține de mine, vreau ca acest moment să fie o plăcere. Așa le doresc să le fie toată viața de pensionar, după toată munca depusă.

Cred că prin această decizie pe care am luat-o se va reduce și volumul de muncă de la nivelul angajaților caselor de pensii care vor analiza dosare bine pregătite, cu documente complete, lizibile; nu vor mai fi nevoiți să facă reveniri de completare la solicitant (adică timp suplimentar pierdut) și vor putea emite deciziile de pensionare în termen mult mai scurt.
Mai puține drumuri la casele de pensii, pensionari corect informați, timp redus pentru emiterea deciziilor de pensionare! Doar măsuri de management, nu trebuie să inventăm legi!", a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina de Facebook.

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru pensii
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close