Antena 3 CNN Economic Cât va fi pensia minimă în 2024 | Calculele care arată câți bani vor primi românii în plus lunar

Cât va fi pensia minimă în 2024 | Calculele care arată câți bani vor primi românii în plus lunar

Guvernul trebuie să facă rost de sume uriașe de bani pentru a putea acoperi majorările de pensii și salarii de anul viitor.

de Cătălina Mănoiu    |    16 Noi 2023   •   00:00

Executivul are nevoie de 10 miliarde de lei doar pentru creșterile de pensii de la 1 ianuarie. De și mai mulți bani este nevoie pentru majorarea din septembrie și pentru creșterile de salarii pentru profesori.

Pentru noua lege a pensiilor statul trebuie sa găsească: 

  • în anul 2024 – 10,0 mld.lei, respectiv 0,6% din PIB 
  • în anul 2025 – 33,1 mld.lei, respectiv 1,8% din PIB 
  • în anul 2026 – 35,0 mld.lei, respectiv 1,7% din PIB 
  • în anul 2027 – 36,3 mld.lei, respectiv 1,7% din PIB 

Cel mai greu an va fi 2025, susține Ministerul Finanțelor Publice.  

Iar provocările statului nu se opresc aici, și asta deoarece profesorii așteaptă și ei salariile promise de Guvern. Cadrele didactice ar urma să primească, la 1 ianuarie, o majorare de 50% din diferența dintre salariul în plată și cel prevăzut în noua lege a salarizării bugetare. Legea nu a fost adoptată, dar grila de salarizare a fost discutată de ministerele de resort cu sindicaliștii. 

PNL a anunțat ca nu renunță și nu acceptă nicio amânare în privința salariilor majorate pe care ar urma să le primească profesorii. 

Discuții sunt și cu privire la banii pentru primari. Anghel Saligny, proiectul care a rupt vechea coaliție, apare din nou pe agendă. PNL cere alocări de fonduri pentru programele dedicate aleșilor locali. 

Cât va fi pensia minimă începând de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va fi indexat cu 13,8% și va crește astfel de la 1785 de lei la 2025 de lei. Cu alte cuvinte, o creștere de aproximativ 240 de lei.

Totodată, va crește și pensia minimă, care în momentul de față este de 1125 de lei și va ajunge la aproximativ 1276 de lei. 

Important de menționat este faptul că, din septembrie, toate pensiile vor fi recalculate, iar guvernanții promit să elimine astfel toate inechitățile din sistem. În urma recalculării, potrivit acestora, vor crește pensiile a aproximativ 3 milioane de români. 

×
Subiecte în articol: pensii noua lege a pensiilor
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close