Antena 3 CNN Economic Pensia primită de un român după 40 de ani de muncă, față de cea a unui pensionar german

Pensia primită de un român după 40 de ani de muncă, față de cea a unui pensionar german

Şi seniorii din Germania se plâng de pensii mici. Diferența dintre cât primesc cei de acolo şi cât iau ai noştri este oricum imensă.

Pensia primită de un român după 40 de ani de muncă, față de cea a unui pensionar german
Sursa foto: Olga Shumytskaya / Getty Images
de Ioana Mircea    |    28 Feb 2024   •   08:00

Datele oficiale arată o discrepanță semnificativă între pensiile din România și cele din Germania. Deși veniturile sunt mai mici în țara noastră, pensionarii din Germania se plâng că se află la limita sărăciei.

În medie, pensia în Germania ajunge, după 40 de ai de muncă, la 1.500 de euro, bărbații primind 1.700 de euro, iar femeile 1.300 de euro. Pe de altă parte în România, pensia medie netă este de 2.400 de lei, echivalentul a aproximativ 480 de euro.

Așadar, diferența dintre pensiile medii din cele două țări este de aproximativ 1.000 de euro. Pensionarii din țara noastră se confruntă cu valuri de scumpiri, atât la alimente cât și la servicii și medicamente.

Deși sumele încasate de pensionari sunt mai mari în Germania, statisticile arată că, în ciuda eforturilor de a crește pensiile acolo, aproape jumătate dintre persoanele de peste 65 de ani sunt în pericol de sărăcie.

Este și cazul unei pensionare din Regensburg, care după 45 de ani de muncă cu normă întreagă, la vârsta de 71 de ani, depinde de banca de alimente și de ajutorul pentru locuințe, cu o pensie lunară de doar 1.220 de euro, potrivit hna.de.

×
Subiecte în articol: pensionari pensii
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close