Antena 3 CNN Economic Ce pensie va avea un român cu vechimea minimă în muncă. Calcule, după noua Lege a pensiilor

Ce pensie va avea un român cu vechimea minimă în muncă. Calcule, după noua Lege a pensiilor

Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că s-au făcut niște calcule despre cum va arăta pensia unui român cu vechime minimă, mai ales că după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă.

Ce pensie va avea un român cu vechimea minimă în muncă. Calcule, după noua Lege a pensiilor
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    07 Iun 2022   •   11:26

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani, și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. 

Până la finalul acestui an, ar trebui ca legea pensiilor să fie gata şi se discută inclusiv despre neaplicarea Legii 127 care este gata de circa trei ani, dar care până acum nu a fost aplicată.

Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Pensia minimă, noi calcule

Dacă se va întâmpla asta, calculul pentru pensia minimă ar fi următorul: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie. 

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare.

"Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.
Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlamentîin momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen.

Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie

Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

×
Subiecte în articol: pensie pensii pensie minima vechime
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close