Antena 3 CNN Economic Românii ale căror pensii nu vor mai crește anii următori, în raport cu inflația! Guvernul a decis

Românii ale căror pensii nu vor mai crește anii următori, în raport cu inflația! Guvernul a decis

Astăzi, noua lege a pensiilor intră la votul final în plenul Camerei Deputaților. Proiectul a primit, în această dimineață, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaților.

Românii ale căror pensii nu vor mai crește anii următori, în raport cu inflația! Guvernul a decis
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    20 Noi 2023   •   20:00

Unul dintre amendamentele importante din noua lege a pensiilor constă în faptul că pensiile care ar fi trebuit să scadă după noua formulă de calcul vor rămâne la valoarea inițială, adică nu vor scădea. 

De subliniat este însă că aceste pensii nu vor mai fi indexate cu inflația în anii următori. Indexarea acestora cu inflația se va face doar după ce vor fi ajunse din urmă prin noua formulă de calcul, scrie observatornews.ro.

Senatul a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Citește și: Noua lege a pensiilor îi afectează și pe tinerii care muncesc acum, nu doar pe pensionari. Anunțul lui Marius Budăi

Camera Deputaților este for decizional în acest caz. 

Graba Coaliției de a adopta legea este justificată de faptul că, mâine, 21 noiembrie, are loc renegocierea PNRR pentru eliminarea procentajului de 9,4% din PIB alocat pensiilor până în 2070.

Condiția oficialilor europeni este ca Legea pensiilor să fie adoptată până la momentul renegocierii.

Prin noua lege, veniturile pensionarilor vor crește de două ori în 2024, prima dată la 1 ianuarie, ca urmare a indexării cu inflația, iar a doua oară, la 1 septembrie.

 

×
Subiecte în articol: pensii
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close