Antena 3 CNN Economic Pensiile speciale blochează pensiile normale. Ghinea: "Nu e o pensie meritată, nu au de ce s-o primească"

Pensiile speciale blochează pensiile normale. Ghinea: "Nu e o pensie meritată, nu au de ce s-o primească"

Pensii. Mărirea pensiilor ar putea stagna din cauza pensiilor speciale ale primarilor, pentru că nu sunt bani pentru amândouă. Explicaţia: s-ar depăşi plafonul asumat în faţa Comisiei Europene. 

Pensiile speciale blochează pensiile normale. Ghinea: "Nu e o pensie meritată, nu au de ce s-o primească"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    07 Dec 2021   •   10:10

Pensii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, îl critică pe fostul şef de la Fonduri Europene, Cristian Ghinea, care ar fi negociat în PNRR un procent de majorare prea mic, potrivit observatornews.ro.

În acest timp, cinci milioane de pensionari din ţară au o pensie medie de 1.608 de lei.

Marius Budăi: "Nu va mai fi nicio persoană în România cu pensie sub 1.000 de lei"

"Se lucrează în acest moment la Ministerul Muncii asupra a ceea ce înseamnă acte normative care să stea la baza legii bugetului pe anul următor. 

Nu va mai fi nicio persoană în România care să încaseze sub 1.000 de lei", a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

Cu un buget mic pentru pensii, ministrul Muncii aruncă vina pe Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor europene, despre care spune că ar fi negociat un procent mult prea mic, în condiţiile în care media europeană e de 13% din PIB.

"Comisia europeană a avut o propunere mult mai drastică. Domnul Budăi poate să-mi mulţumească pentru că am negociat dur cu Comisia Europeană. (...) Nu e o pensie meritată, nu au de ce s-o primească. Orice fel de creştere a pensiei speciale afectează spaţiul de creştere a pensiei normale", a spus, în replică, Cristian Ghinea.

Banii nu ajung şi pentru mărirea pensiilor normale, şi pentru cele speciale

De fapt, problema e că banii nu ajung şi pentru mărirea pensiilor normale şi pentru cele speciale. Mai ales că, mii de primari din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie. 

Decizia de a amâna cu jumătate de an sau un an plata pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost discutată în coaliţia PNL-PSD, dar nu s-a luat o decizie clară. 

Pensiile speciale au fost introduse în 2019.
 

×
Subiecte în articol: pensii pensii speciale crestere pensii
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close