Antena 3 CNN Economic Pensiile speciale urmează să dispară! Care sunt pensionarii pentru care veniturile scad semnificativ

Pensiile speciale urmează să dispară! Care sunt pensionarii pentru care veniturile scad semnificativ

Pensiile speciale vor fi desființate, iar procentul de supraimpozitare pentru unele pensii crește semnificativ.

de Laura Dinu    |    30 Mai 2023   •   08:37

Noile amendamente prevăd eliminarea unor categorii de pensii speciale. Mai exact, este vorba de funcționari publici parlamentari, diplomați sau personalul de specialitate judiciar.

În plus, crește procentul de supraimpozitare pentru pensiile care depășesc salariul în plată si pentru cei care cumulează pensia de serviciu cu salariul. Supraimpozitarea ajunge acum la 30% pentru componenta de necontributivitate din pensie care depășește salariul mediu brut pe economie.

Cât vor scădea pensiile

De exemplu, Premierul Ciucă încasează o pensie de serviciu de 18 mii de lei. Dacă din cei 18 mii de lei partea de contributivitate este de 5.000 de lei, înseamnă că ii va fi impozitată doar diferența de 13 mii de lei. Dar nici aici nu vorbim de toată suma, ci doar partea care depășește salariul mediu brut pe economie. Adică, diferența dintre 13 mii și 6.700, mai exact, 6.300 de lei. Iar impozitul va fi de 1.890 de lei. Cu alte cuvinte, premierul Ciucă, din pensia de 18 mii de lei, va pierde 1.890 de lei, așa că rămâne cu 16.110 lei.

Un alt amendament prevede creșterea vârstei standard de pensionare până la 65 ani. Şi Marcel Ciolacu a anunțat pe contul de socializare amendamentele prin care se dorește eliminarea pensiilor speciale pentru a dispărea acest "sistem paralel" al încasărilor de la stat, așa cum îl numește liderul PSD. 

”Am depus astăzi, la Camera Deputaților, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol și sunt decis să merg până la capăt!  

Ținta tuturor celor care am lucrat la aceste soluții este ca principiul contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională.  

Totodată, ne asigură că îndeplinim și condițiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranșă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea”, a scris Marcel Ciolacu pe o rețea socială. 

Am depus astăzi, la Camera Deputaților, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor...

Publicată de Marcel Ciolacu pe Luni, 29 mai 2023

”Nu faci reformă când sistemul judiciar se apropie de comă. Știți foarte bine că, la începutul lunii februarie, potrivit datelor de pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, exista un număr de 1200 de posturi vacante în sistemul judiciar, vorbesc despre judecători și procurori. 

Chestiunea unor pensii care au niște cuantumuri, referitor la care nici noi nu vă putem răspunde cum au fost calculate, dar pentru aceste câteva excepții, nu putem generaliza măsuri care să ducă la o asemenea lipsă a personalului din instanțe”, a explicat Andreea Ciucă, președintele Asociației Magistraților. 

×
Subiecte în articol: pensii speciale supraimpozitare
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close