Antena 3 CNN Economic Vești bune pentru toți pensionarii din România! Ar putea primi bani în plus la începutul anului

Vești bune pentru toți pensionarii din România! Ar putea primi bani în plus la începutul anului

Pensionarii români s-ar putea bucura de mai mulți bani la început de an, potrivit unui proiect pus marți în dezbaterea Senatului.

Vești bune pentru toți pensionarii din România! Ar putea primi bani în plus la începutul anului
Sursa foto: GoodLifeStudio / Getty Images
de Laura Dinu    |    19 Oct 2023   •   18:00

Potrivit parlamentarilor, pensionarii care nu efectuează călătoriile cu preț redus la care au dreptul, ar putea beneficia de compensarea acestora în bani. 

"Călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi virați beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor", apare, mai exact, în textul viitoarei legi, potrivit avocatnet.ro

Concret, modificările aduse legii vor da pensionarilor posibilitatea de a beneficia de compensarea în bani a călătoriilor cu preț redus la care au dreptul.  

Dacă legea va fi adoptată, modul de calcul al compensației va trebui stabilit, prin ordin, de către Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale. 

"Inițiativa legislativă vine în sprijinul persoanelor vârstnice, acestea confruntându-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scăzut al veniturilor. Pe lângă aceasta, pensionarii se mai confruntă și cu un grad de sănătate precar, lipsa medicamentelor, asistență socială slabă", își motivează inițiatorii propunerea. 

În prezent, Legea nr. 147/2000 prevede că pensionarii au dreptul în fiecare an la șase călătorii simple cu reducere de 50% pentru transportul intern în comun, între localități. Mai exact, călătoriile sunt valabile la trenurile regio şi interregio (fără regim de rezervare la clasa a II-a), mijloacele auto sau navele de călători (clasa a II-a). Facilitatea nu este valabilă pentru pensionarii care se bucură de călătorii gratuite în baza altor legi. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial şi publicat în Monitorul Oficial. 

×
Subiecte în articol: pensionari bilete de tren
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close