Antena 3 CNN Economic Pensionarii români care nu vor primi niciun ban în plus după recalculare. Pensiile acestora nu vor mai crește nici anii următori

Pensionarii români care nu vor primi niciun ban în plus după recalculare. Pensiile acestora nu vor mai crește nici anii următori

Pensiile vor crește anul următor, după recalculare, pentru aproximativ trei milioane de români. Însă, în țara noastră, la acest moment, sunt aproape cinci milioane de seniori care beneficiază de venituri din pensii. Cu alte cuvinte, rămân două milioane de pensionari care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie.

Pensionarii români care nu vor primi niciun ban în plus după recalculare. Pensiile acestora nu vor mai crește nici anii următori
Sursa foto: Olga Shumytskaya / Getty Images
de Laura Dinu    |    22 Noi 2023   •   10:38

Camera Deputaților a adoptat marți seara Legea pensiilor cu 199 de voturi „pentru”.

Așadar, pensiile vor crește, anul următor, de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, cu 13,8, în raport cu inflația, dar și la 1 septembrie, când vor fi ”rezolvate inechitățile din sistem”, așa cum promit guvernanții. 

„Era în jalon în cererea de plată numărul 4, am devansat-o astfel încât să închidem negocierile cu CE în ceea ce privește scoaterea acelui faimos 9,4 care ar fi blocat creșterea pensiilor românilor până în anul 2070”, a spus Ciolacu.

El a spus că anul viitor pensiile vor crește de două ori: o dată la 1 ianuarie, cu 13,8, și prin recalculare, de la 1 septembrie.

Citește și: Noua lege a pensiilor îi afectează și pe tinerii care muncesc acum, nu doar pe pensionari. Anunțul lui Marius Budăi

„Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 de lei, 60% au sub 2.000 de lei. (...) Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu Legea bugetului”, a mai spus Ciolacu.

„Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil”, a spus și Nicolae Ciucă.

Pensionarii care nu vor primi nici un ban în plus după recalculare

Există însă și pensionari care, după recalculare, nu vor primi niciun ban în plus. Nu vorbim aici despre majorarea de 13,8%, în raport cu inflația, pe care o vor primi toți pensionarii, ci despre rezolvarea acelor inechități care vor duce la creșterea pensiilor a aproape trei milioane de pensionari, de la 1 septembrie 2024.

Citește și: Crește numărul românilor care primesc 250 de lei de la stat, la fiecare două luni | Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Este vorba despre acei pensionari ale căror pensii, în urma recalculării, ar trebui să scadă. Guvernanții promit că acest lucru nu se va întâmpla, iar veniturile nu se vor micșora, dar nici nu vor crește. 

Mai mult decât atât, potrivit unui amendament cu care noua lege a pensiilor a intrat în Camera Deputaților, aceste pensii nu vor mai fi nici indexate cu inflația în anii următori. Indexarea acestora cu inflația se va face doar după ce vor fi ajunse din urmă prin noua formulă de calcul, scrie observatornews.ro.

 

×
Subiecte în articol: pensii noua lege a pensiilor
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close