Antena 3 CNN Economic Pensionarii care vor primi punctaj mai mare pe noua lege a pensiilor. Sumele de bani din timpul muncii care vor fi valorificate

Pensionarii care vor primi punctaj mai mare pe noua lege a pensiilor. Sumele de bani din timpul muncii care vor fi valorificate

Pensionarii au luat cu asalt casele de pensii, după ce au citit informaţii despre recalcularea pensiilor, punctaje și acordarea drepturilor bănești, potrivit legii care intră în vigoare la 1 septembrie.

Pensionarii care vor primi punctaj mai mare pe noua lege a pensiilor. Sumele de bani din timpul muncii care vor fi valorificate
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    20 Mar 2024   •   18:00

Românii care au aflat că ar putea primi bani în plus la pensie, pe noua lege, au venit în număr mare la casele de pensii ca să întrebe ce documente trebuie să aducă sau să afle dacă mai este nevoie să vină cu alte acte pentru recalculare.

Mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi de faptul că au contribuit cu anumite sume de bani în timpul muncii și nu le-au fost luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei.

Situațiile diferă de la un solicitant la altul, însă cei mai mulți dintre pensionari, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt, au deja la dosar documentele care vor fi valorificate pe noua lege.

Casa de Pensii asigură românii că rămâne în plată pensia cea mai mare

Evaluarea pensiilor românilor a început cu mai mult timp în urmă, din fiecare dosar documentele care vor fi valorificate conform prevederilor noii legi a pensiilor fiind înregistrate într-o bază de date care va constitui baza recalculării.

"Conform prevederilor art.144 alin.1 din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectiv la data de 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001", precizează reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Olt.

Dacă în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, mai precizează CJP Olt.

Pensionarii care nu trebuie să mai depună acte la dosar

Ce ar trebui să știe pensionarii este că dacă au înregistrat după anul 2001 sume depuse în fondul de salarii și pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale de stat nu este necesară depunerea de documente suplimentare, pentru că evidența există la Casa de Pensii.

Chiar și pentru sume cu care pensionarii au contribuit înainte de 2001 cei mai mulți au depus la dosarul de pensie astfel de documente, deși acestea nu erau valorificate pe legea încă în vigoare. 

Dacă aceste adeverințe deja depuse îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, acestea vor fi luate în calcul la recalcularea care se realizează din oficiu în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Lista sumelor care vor fi valorificate pe noua lege a pensiilor

Dacă aceste documente nu au fost deja depuse, trebuie menționat că acele contribuții trebuie dovedite prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 din lege.

Iată și lista sumelor care vor fi luate în calcul, conform noii legi, la determinarea punctajelor lunare:

- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

- premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

- al treisprezecelea salariu;

- formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;

- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;

- indemnizațiile de muncă nenormată;

- alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Cine sunt pensionarii care trebuie să mai depună acte la dosarul de pensie

Pensionarii care încă nu au depus la dosar aceste adeverințe pot în continuare să le depună.

"În vederea realizării bazei de date, pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001", au transmis reprezentanții CJP Olt.

"Pentru pensionarii care au adeverințele la dosar, în schimb, nu mai este necesar să prezinte o altă adeverință decât dacă cea de la dosar este incompletă. 

Sunt valabile adeverințele care au fost emise și înainte de intrarea noii legi în vigoare, dacă respectă fondul și forma prevăzute de legislația de la momentul emiterii. 

Drepturile recalculate urmare adăugării de sporuri nepermanente se acordă de la data intrării în vigoare a prezentei legi", au mai precizat reprezentanții Casei de pensii Olt.

Până la mijlocul lunii martie 2024, la nivelul Casei Județene de Pensii Olt au fost evaluate un număr de 85.339 de dosare, din numărul total de 91.713 aflate în plată în sectorul de stat, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: pensie pensii adeverinţă pensionari
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close