Antena 3 CNN Economic O nouă perioadă va fi adăugată la calculul vechimii în muncă. Românii care beneficiază de noua reglementare prevăzută în Legea pensiilor

O nouă perioadă va fi adăugată la calculul vechimii în muncă. Românii care beneficiază de noua reglementare prevăzută în Legea pensiilor

Modificările semnificative privind calculul vechimii în muncă vor fi introduse de Noua Lege a Pensiilor, ce urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2024.

O nouă perioadă va fi adăugată la calculul vechimii în muncă. Românii care beneficiază de noua reglementare prevăzută în Legea pensiilor
Sursa foto: Facebook / Poșta Română
de Georgiana Adam    |    24 Dec 2023   •   14:00

Din septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei de stat, conform prevederilor din noua Lege a pensiilor, publicată recent în Monitorul Oficial.

În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.

Această modificare reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse în cadrul programelor de masterat și aduce ajustări semnificative la sistemul de pensii pentru cei care au absolvit această formă de învățământ superior.

Legea 360/2023, care va înlocui actuala Lege a Pensiilor (nr. 263/2010) începând din septembrie 2024, prevede includerea studiilor de masterat în calculul stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public.

Citește și: Categoria de români care va primi 500 de lei de la stat în fiecare lună, din 2024. Trebuie să depună cerere până pe 31 decembrie 2023

Totuși, este necesară existența unei diplome care să ateste absolvirea programului de masterat.

Categoria de absolvenţi de Master exceptaţi de la noua reglementare prevăzută în Legea pensiilor

Însă nu toţi absolvenţii de Master vor beneficia de adăugarea perioadei în care au urmat cursurile de Master la vechimea în muncă.

Mai exact, studiile de masterat nu vor fi luate în considerare dacă persoanele respective erau deja asigurate în sistemul public de pensii în perioadele în care au urmat aceste studii (de exemplu, dacă a fost angajat în timp ce urma studiile masterale, situaţie în care i s-a reţinut de către angajator contribuţia la sistemul public de pensii).

Totodată, cei care au terminat cursuri la mai multe facultăți sau au terminat mai multe cicluri de același nivel (licență, masterat, doctorat) vor putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel, care să fie luată în calcul la vechimea în muncă, potrivit avocatnet.ro

Perioade asimilate pentru stagiul de cotizare

Citește și: Românii vor putea avea un cont bancar fără comisioane, de anul viitor. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament 

Conform articolului 14 al noii Legi a pensiilor, perioadele asimilate pentru stabilirea stagiului de cotizare includ următoarele:

  • Absolvirea cursurilor de zi ale învățământului universitar, cu diplomă de licență, master sau doctorat.
  • Satisfacerea serviciului militar sau alte situații precum concentrarea, mobilizarea sau prizonieratul.
  • Perioada în care s-a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale între aprilie 2001 și ianuarie 2006.
  • Perioada în care s-a beneficiat de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale începând cu ianuarie 2005.
  • Perioada în care s-a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului între 1 ianuarie 2006 și o dată ulterioară.

Măsura de mai sus era inclusă inițial în Legea 127/2019, însă actul a tot fost amânat de autorități.

Până la urmă, s-a dat această nouă lege a pensiilor (nr. 360/2023), astfel că Legea 127/2019 nu va ajunge să se aplice, urmând să fie abrogată la 1 ianuarie 2024.

×
Subiecte în articol: legea pensiilor
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close