Antena 3 CNN Economic Peste 50 de milioane de lei pentru clădirile afectate de cutremure, în județul Gorj

Peste 50 de milioane de lei pentru clădirile afectate de cutremure, în județul Gorj

Circa 51 de milioane de lei vor fi alocați pentru cinci localități din județul Gorj, pentru ca 16 obiective să fie reparate, în urma cutremurelor, a anunţat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Peste 50 de milioane de lei pentru clădirile afectate de cutremure, în județul Gorj
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    22 Feb 2023   •   15:10

"Am stabilit să analizăm și să aprobăm în ședința de Guvern o Hotărâre de Guvern pentru reabilitarea și eventual construcția pentru clădirile care au fost afectate în județul Gorj

Este vorba despre aproximativ 51 de milioane de lei care vor fi alocați la cinci unități administrative pentru 16 obiective", a declarat premierul, miercuri.

De asemenea, miercuri se află în prima lectură un proiect de ordonanță de urgență pentru programul de reabilitare a școlilor cu risc seismic 1 și, de asemenea, un proiect de lege, tot în prima lectură, prin care se vor simplifica procedurile privind elaborarea documentelor și reducerea timpului de acordare a avizelor și aprobărilor.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a precizat că obiectivele sunt situate în municipiul Târgu Jiu, orașul Tismana și comunele Arcani, Runcu și Stăneşti, iar banii sunt alocați pentru "lucrări de reparații, consolidări, chiar și desființare de obiective de investiții și reconstruire", potrivit Mediafax.

Toate cele 16 obiective sunt școli.

Conform unor date strânse de companiile membre UNSAR, 617 de cazuri de daună au fost avizate până marți în urma cutremurelor care s-au resimțit în mai multe județe, inclusiv Gorj, și București, în baza polițelor de asigurare obligatorii și facultative pentru locuințe.

Totodată, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis, marţi, o analiză a datelor din Gorj, după cutremurele cu magnitudinea peste 5 înregistrate săptămâna trecută. 

Până acum s-au produs 810 replici, 300 dintre acestea având magnitudinea cuprinsă între 1 şi 1,5, iar alte 240 având magnitudinea cuprinsă între 1,5 şi 2.

171 de cutremure s-au produs într-o singură zi, pe 17 februarie.

×
Subiecte în articol: cutremur bani Gorj Nicolae Ciucă
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close