Antena 3 CNN Economic Petrom a descoperit zăcăminte noi de petrol în România  

Petrom a descoperit zăcăminte noi de petrol în România  

Petrom, singurul producător de petrol și gaze din România, a raportat două descoperiri de țiței în urma forajelor făcute anul trecut. 

Petrom a descoperit zăcăminte noi de petrol în România  
Sursa foto: Gettyimages | Anton Petrus
de Georgiana Adam    |    26 Apr 2023   •   11:03

O sondă a început producția experimentală, iar pentru cealaltă debutul este programat în acest an.

"OMV Petrom a forat trei sonde de explorare onshore în România din care au rezultat două descoperiri de țiței.

În martie 2022, OMV Petrom a finalizat achiziția datelor seismice 3D Spineni în blocul de explorare X Craiova. Prelucrarea datelor seismice 3D a fost finalizată și a început interpretarea acestora. Portofoliul de prospecte a fost actualizat.

În iunie 2022, sonda de explorare 1 Verguleasa (X Craiova) a descoperit țiței în formațiunea Meoțian. Această descoperire deblochează oportunități semnificative de dezvoltare, inclusiv forarea de sonde de evaluare și dezvoltare în următorii ani. 

Citeşte şiPreţul benzinei şi al motorinei în România, astăzi, 25 aprilie 2023

Producția experimentală a început și un plan inițial de dezvoltare a zăcămantului este în curs de elaborare.

În octombrie 2022, a fost finalizată sonda de explorare 3000 Stan Poetaș (blocul VIII Urziceni) operată de Hunt Oil. Ținta principală din Jurasic a fost găsită uscată, prin urmare sonda a fost abandonată.

În noiembrie 2022, prin sonda de explorare 1 Ocnița Nord (blocul VI Târgoviște) s-a descoperit țiței în trei formațiuni diferite (Helvețian, Meoțian și Oligocen). Sonda va fi testată în 2023", se arată în raportul pe 2022 al companiei petroliere.

În cazul în care, după teste și rezultatele producției experimentale, se va constata că resursa de petrol este viabilă comercial și va începe extracția, Petrom, singura companie care extrage țiței în cantități semnificative din România, are o șansă să mai reducă din declinul natural al producției și să își crească rezervele de hidrocarburi. 

Anul trecut, producția de țiței și condensat a companiei a fost de 20,9 milioane de barili, în scădere cu 9% față de anul precedent, iar cea de gaze de 3,45 miliarde de metri cubi, în scădere cu 7%, potrivit economica.net.

×
Subiecte în articol: petrol Petrom
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close