Antena 3 CNN Economic Cum va arăta piața energiei electrice. Cele trei scenarii luate în calcul

Cum va arăta piața energiei electrice. Cele trei scenarii luate în calcul

Coaliția de guvernare ar urma să separe consumatorii casnici de energie de cei industriali. Vorbim însă doar de unul dintre cele trei scenarii luate în calcul, pentru că social-democrații și liberalii tot nu reușesc să cadă de acord.

Cum va arăta piața energiei electrice. Cele trei scenarii luate în calcul
Sursa foto: Profimedia Images
de Vasile Marcu    |    08 Noi 2022   •   12:09

Surse din coaliție susțin că se discută despre modificarea ordonanței. Doar că sunt trei scenarii în lucru. 

Ultimul scenariu analizat este cel de a separa partea pentru consumatori casnici, care ar putea rămâne pe OUG 119, cu acele praguri, iar consumul care depășește pragul de 255 KW să fie plafonat la 1,3 lei, de restul consumatorilor. 

Pentru consumatorii industriali și IMM-uri, acolo unde este problema reală, ar putea să se vină cu o alta ordonanță de urgență care să prevadă modificări de condiții și preț. Iar la preț, posibil ca pentru consumatorii industriali să fie mai mare de 1.3 lei. Asta ca să nu falimenteze distribuitorii care ar cumpăra de pe piața liberă curent electric la preț mai mare de 1,3 lei, dar ar fi obligați să îl vândă la 1,3 lei.  

Alt scenariu este cel de piață reglementată și preț fix pentru toată lumea, industrie și casnic. Aici ar rămâne pragurile de consum pentru casnic, 100 și 255 KW. Aceasta este, de fapt, varianta susținută de PSD. 

Iar cel de-al treilea scenariu este acela de a rămâne în formula actuală, cu praguri de 100 KW și 255 KW pentru consumatorii casnici, unde să mai fie introduse și serviciile publice cu un preț de 1 leu/KWh, același ca la IMM-uri.  

Potrivit surselor Antena 3 CNN, mâine ar trebui să se ia o decizie finală, cel mai probabil urmând ca scenariul ce privește prețul fix să rămână în picioare. 

×
Subiecte în articol: energie
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close