Antena 3 CNN Economic Plafonarea prețului la energia electrică pentru români, cu semn de întrebare. Bugetul Ministerului Energiei va scădea în 2024

Plafonarea prețului la energia electrică pentru români, cu semn de întrebare. Bugetul Ministerului Energiei va scădea în 2024

Sunt semne de întrebare cu privire la plafonarea preţurilor plătite de români pentru facturile la gaz si energie electrică. Bugetul Ministerului Energiei va scădea anul viitor la 3,44 miliarde lei, in minus cu 63%.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2023   •   09:33

Ministerul Energiei este cel care decontează banii cheltuiți de furnizori pentru facturile consumatorilor non-casnici și care oricum a acumulat până acum datorii însemnate.

Schema de plafonare presupune că românii platesc un preț plafonat, iar restul cheltuielilor sunt suportate de furnizori până ce statul decontează. Statul a rămas însă în urmă, iar furnizorii au tras mai multe semnale de alarmă.

Chiar dacă bugetul Ministerului scade, potrivit legislației în vigoare, banii pe care statul îi decontează furnizorilor provin din Fondul pentru Tranziție Energetică, alimentat de producătorii și traderii de energie.

Citește și: Bugetul pe 2024 a fost adoptat de Guvern! Modificările importante aduse noaptea, în ședința Executivului

Fondul pentru Tranziție Energetică, cel din care se fac preponderent plățile căre furnizorii de energie electrică și gaze, nu are alocată nicio sumă în bugetul pentru 2024.

În plus, în România anului 2023, o țară producătoare de gaze naturale, sunt mulți oameni care încă nu au incalzire cu gaz. Doar în București și împrejurimi, un număr de 219 familii se găsesc într-o situație avansată de sărăcie și sărăcie energetică accentuată. Multi dintre ei nu își permit să cumpere lemne, singura soluție rămâne să improvizeze.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close