Antena 3 CNN Economic Motivul pentru care românii plătesc încă facturi uriașe la energie! Măsura este dată de Guvern

Motivul pentru care românii plătesc încă facturi uriașe la energie! Măsura este dată de Guvern

Deși prețurile gazelor și energiei electrice au scăzut considerabil, românii nu simt asta în factura pe care sunt nevoiți să o plătească lunar. Și asta din cauza unei măsuri venite din partea Guvernului, care ar trebui să îi ajute pe consumatori.

de Laura Dinu    |    14 Iun 2023   •   12:49

Energia Electrică subvenționată a ajuns să fie mai scumpă decât cea nesubvenţionată. 

Este un paradox pe piața românească la care s-a ajuns, culmea, tocmai din cauza unei măsuri menite să îi ajute pe români. Mai exact forma în care a fost impusă plafonarea prețului la energie. 

Iar Comisia Europeană a anunțat recent că nu va prelungi măsurile de urgență introduse pentru a proteja consumatorii de pe piața energiei. Culmea, în cazul nostru, acestea au ajuns acum să încarce facturile. 

”Ca orice regulă de bază în economie, cererea decide prețul. Dacă cererea a scăzut, consumul de energie a scăzut substanțial, ținând cont de costurile care au fost foarte mari în lunile trecute, atunci a scăzut și prețul. Însă statul este cumva în urmă cu ceea ce se întâmplă în piață, deoarece plafonarea este încă în vigoare iar nivelul la care prețurile sunt plafonate în acest moment este mai mare decât costurile reale decise de piață. Motiv pentru care statul trebuie să renunțe la această plafonare, însă există doi factori foarte importanți, de risc, în acest proces. 

Citește și: Guvernul vrea să renunțe la plafonarea de preț la gaze și curent! Cât vor plăti românii

În primul rând trebuie să vină cu un ajutor și o schemă de ajutor pentru consumatorii vulnerabil, vorbim de persoanele cu venituri mici și de asemenea trebuie să ținem cont de faptul că statul este foarte restant la furnizori când vine vorba de sumele plafonate. Până acum plafonarea a fost făcută pe banii privaților, motiv pentru care statul mai are mult de plătit, pentru că sunt câteva luni bune restaurante. Vorbim de un 2,1 miliarde de lei, atât a costat în acest moment statul român această plafonare care, la momentul respectiv a fost utilă, însă în acest moment face mai mult rău decât bine”, a explicat Ioana Erdei, redactor-șef Income Magazine, la Antena 3 CNN. 

”Românul de rând plătește cum a plătit în ultimele șase luni. Nu știu dacă simte, deoarece nu știe că există mai bine. Și este normal să nu știi că se poate mai bine când tu ai o constanță în preț. A existat o constanță, un echilibru, lucru care a ajutat. Dar se poate mai bine, ăsta este mesajul, și sunt sigură că Ministrul Energiei va prioritiza rezolvarea acestui lucru”, a mai spus Ioana Erdei.

×
Subiecte în articol: facturi compensare facturi
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close