Antena 3 CNN Economic Planta care reduce semnificativ costurile la energie: "Acum, ea creşte cam peste tot". Cât costă o tonă

Planta care reduce semnificativ costurile la energie: "Acum, ea creşte cam peste tot". Cât costă o tonă

O localitate din Franța a descoperit o plantă care poate reduce semnificativ costurile la energie. Aceasta era folosită pentru încălzirea clădirilor comunale.

Planta care reduce semnificativ costurile la energie: "Acum, ea creşte cam peste tot". Cât costă o tonă
Sursa foto: Gettyimages | Gabriele Grassl
de Ioana Mircea    |    25 Apr 2023   •   20:46

Bernwiller este o mică localitate din estul Franţei, care se încălzeşte cu ajutorul Miscanthus, iarba-elefantului, o iarbă rizomatoasă originară din Asia, a cărei cultură se dezvoltă în această ţară din Europa Occidentală datorită proprietăţilor ei ecologice.

Miscanthus seamănă cu stuful. Prima dată a fost plantată în acea comună din Alsacia în 1993. 

"Noi am fost cu adevărat primii din Franţa. Acum, ea creşte cam peste tot", a spus, Mathieu Ditner, fost primar din Amertzwiller, care a fuzionat ulterior cu Bernwiller şi agricultor pensionar.

Citește și: Modificarea din lege care te poate lăsa fără cardul de energie. Ce trebuie să ştie românii care primesc bani pentru plata facturilor

În urmă cu 20 de ani, localnicilor le-a venit ideea de a recolta şi de a o utiliza ca biocombustibil pentru încălzirea comunală, în locul peleţilor din lemn. 27 de hectare de Miscanthus sunt acum cultivate de 12 agricultori, care o vând cu 110 euro pe tonă.

"La bază, era destinată pentru a încălzi clădirile comunale, precum şcolile şi bisericile, dar le-am propus unora dintre localnici să se racordeze la acest sistem şi ei nu regretă asta!. La un tarif de 0,077 centime pe kilowatt, e mult mai mic decât cel al altor produse, precum electricitate, păcură sau gaz, mai ales în acest moment", a declarat actualul primar, Patrick Baud, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: incalzire
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close