Antena 3 CNN Economic Poziția BNR față de inflație. ”Ne vom uita foarte atenți”

Poziția BNR față de inflație. ”Ne vom uita foarte atenți”

Poziția BNR față de inflație. ”Ne vom uita foarte atenți”
07 Noi 2017   •   16:57

Banca Naţională se uită atent la tendinţa inflaţiei şi se aşteaptă la o creştere în primele luni ale anului viitor ca urmare a unui efect statistic, dar dacă se vor observa creşteri care tind să dureze, atunci va interveni, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, 

"Vă spun că ne vom uita foarte atent la tendinţă, dacă este vorba de ceva mai mult sau mai puţin accidental, statistic. Ne aşteptăm ca în trimestrul I, statistic, să avem un vârf de inflaţie. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflaţia a fost foarte scăzută şi atunci inflaţia pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arată o creştere, chiar dacă inflaţia lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel şi în februarie, la fel şi în martie. Deci noi ne aşteptăm la un asemenea puseu al inflaţiei. Ştim însă că el va fi depăşit. Nu are niciun rost să reacţionăm la el. În sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară. Dar dacă vedem că este vorba de o tendinţă şi o creştere a inflaţiei care tinde să dureze, bineînţeles că vom reacţiona", a spus Mugur Isărescu. 

Guvernatorul a precizat că în raportul privind inflaţia pe care îl va prezenta pe 9 noiembrie BNR face o comparaţie cu Polonia, Ungaria Cehia, dar şi cu băncile centrale mai mari, iar pe bază de date şi tabele se poate observa că în toate ţările se menţine o diferenţă destul de mare între rata de politică monetară şi rata efectivă a inflaţiei, inclusiv în Uniunea Europeană. 

De asemenea, întrebat despre riscurile interne induse de politica fiscală, acesta a afirmat că speră ca acestea să se mai diminueze în şedinţa de Guvern de miercuri. 

"Riscurile sperăm să se mai diminueze mâine. Că înţeleg că mâine va fi o şedinţă. Se va lua o decizie", a spus Isărescu. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: inflatie BNR Mugur Isarescu
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close